Aldonça Rossa àlies 'la bruixeta de Bellver'

 • Comarca

  Baixa Cerdanya
 • Període històric

  1615-1630
 • On vivia

  Bellver de Cerdanya

 • Tribunal

  Batllia de Bellver / Sant Ofici de la Inquisició de Barcelona

 • Any(s) del judici

  1619 / 1620

 • Desenllaç del judici

  En el primer, evocació (el cas va passar a un tribunal superior) i, en el segon, absolució.

Aldonça Rossa, de Bellver de Cerdanya, coneguda popularment com la Bruixeta de Bellver, era una adolescent a qui la gent atribuïa la capacitat de diagnosticar els mals causats per les bruixes i fins i tot de sanar-ne alguns. Es creia que Aldonça també era capaç d’identificar les dones que eren bruixes, a les quals veia aparèixer un dimoni sobre l’espatlla esquerra. Els serveis de la Bruixeta foren requerits en moltes localitats de la Cerdanya i l’Alt Urgell, fins que l’estiu del 1620 fou detinguda i jutjada pel comissari del Sant Ofici de Puigcerdà, el qual decidí alliberar-la tenint en compte la seva curta edat —tenia menys de 14 anys—, tot amonestant-la i amenaçant-la amb penes més dures si reincidia en el seu comportament.

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 267 de 'Sàpiens'

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi