Joan Font

Era de la vila de Sallent, on havia fet de nunci (pregoner), i va actuar a la zona del Vallès. Va presentar-se a Terrassa, el juliol de 1615, afirmant que sabia veure una marca, “com de pota de gall”, a l’esquena de les dones tocades pel dimoni. Encara que alguns notaris i jurats eren conscients (com consta en algunes escriptures) que ells no hi veien res, la certesa amb què assenyalava les dones va dur desenes de desgraciades a sofrir turment i a confessar fets gairebé al·lucinants i del tot increïbles.

Font va descobrir una xarxa de bruixes, a Terrassa, després de la detenció de Joana Farrés, vídua francesa. Al seu darrere van seguir-la onze dones més i, tot i que va resoldre’s ràpid, amb la condemna de Joana a cent assots públics i al desterrament perpetu, de quatre dones se’n perd la pista i les altres set van quedar alliberades, si bé no es van treure de sobre la llufa que el caçador els havia penjat. I el 1619, després que diversos veïns les denunciessin i que les autoritats terrassenques acudissin als serveis de Font, altre cop, van ser condemnades. Aquell any, l’antic nunci de Sallent no es treia la feina de sobre: de Terrassa va saltar a la Garriga i, d’allà, després d’assenyalar cinc dones, a Caldes de Montbui, a Granollers, a Palau-solità i Plegamans, a Castellar del Vallès, a Castellterçol i fins a Sabadell. Dels processos en aquestes vuit poblacions vallesanes en van resultar 35 execucions a la forca, la majoria de dones (a la documentació que tenim consten dos homes granollerins).

Malgrat tots aquests casos, Joan Font mai va ser jutjat.

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 268 de 'Sàpiens'

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi