Llorenç Calmell, 'el Bruixot'

 • Comarca

  Barcelonès
 • Període històric

  1615-1630
 • On vivia

  Va residir, entre altres llocs, a Besalú, però era originari de Lias (Tolosa de Llenguadoc)

 • Tribunal

  Sant Ofici de la Inquisició de Barcelona

 • Any(s) del judici

  1619

 • Desenllaç del judici

  Deu anys a galeres (remar com a forçat –sense sou– en les galeres reials).

Llorenç Calmell era de Lias (Tolosa, França). Després d’actuar a la zona de Besalú, va presentar-se al batlle de Millars assegurant que sabia reconèixer les dones que havien tingut tracte amb el dimoni. Tan gran va ser la seva convicció que, després de vantar-se d’haver reconegut “l’abadessa de les bruixes”, va començar una cursa per diversos pobles de la contrada: tots aquells on l’acusada principal va confessar tenir sequaces. Així, doncs, el van cridar de la Roca d’Albera, de Sureda, de Banyuls, de Palau del Vidre, d’Illa, de Nefiac i, finalment, també de Perpinyà. Va denunciar més de dues-centes dones i una vintena, com a mínim, van ser penjades. Sembla, però, que, quan va voler acusar una burgesa de pertànyer a la secta, la comunitat perpinyanesa va tallar de soca-rel la seva cacera i el va denunciar a la Inquisició. Va ser jutjat pel Sant Ofici de la Inquisició de Barcelona el 1619 i condemnat a galeres per deu anys.

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 266 de 'Sàpiens'

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi