Notícies

Una cinquantena d'ajuntaments s'adhereixen a la campanya #NoErenBruixes

Consistoris municipals d'arreu de Catalunya han signat el manifest que reivindica la memòria d'unes dones que van ser injustament criminalitzades i executades

Jutjades per bruixes
Jutjades per bruixes Sr. García

Des que vam engegar la campanya #NoErenBruixes, eren dones, cinquanta ajuntaments d'arreu de Catalunya s'han adherit al manifest que reivindica la memòria d'unes dones que van ser injustament criminalitzades i executades. Un dels objectius de la campanya era aquest: aconseguir l'adhesió d'institucions públiques com ara consistoris municipals, a més de ciutadans. Ara mateix ja s'han aconseguit 10.818 adhesions, entre persones i institucions.

Aquesta campanya de memòria històrica acompanyava el número de març de la revista, un dossier dedicat a la cacera de bruixes que va tenir lloc a Catalunya entre els segles XV i XVIII, i l'Atles de la cacera de bruixes, que conté un mapa interactiu únic amb els municipis de procedència de les dones jutjades per bruixeria i un cens amb més de 500 fitxes inèdites amb informació sobre les dones jutjades i executades per aquest crim inexistent. L'atles s'havia realitzat a partir d'una exhaustiva investigació feta per Pau Castell, un dels grans experts en la cacera de bruixes a Catalunya i assessor del número de març, juntament amb Agustí Alcoberro. Castell va ser també el protagonista de la primera xerrada que vam organitzar per als subscriptors de la revista, una trobada en format online en què els assistents van poder conèixer de primera mà la seva investigació. En podeu veure els millors moments, aquí.

A més de signar el manifest, municipis com Reus i Sant Cugat han acollit actes de presentació de desgreuge i de presentació de la campanya. A sapiens.cat/noerenbruixes podeu veure tots els ajuntaments que han signat el manifest i, també, signar-lo si és que encara no ho heu fet. 

SIGNA EL MANIFEST

BUSCAL EL TEU MUNICIPI

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000