Notícies

Consulta els actes de desgreuge i les presentacions de 'Bruixes, la gran mentida'

Consistoris municipals d'arreu del país estan organitzant actes d'adhesió a la campanya #NoErenBruixes, eren dones i presentacions de la docuficció sobre la cacera de bruixes

Consulta els actes de desgreuge organitzats pels ajuntaments
Consulta els actes de desgreuge organitzats pels ajuntaments Getty Images

Després del gran ressò inicial i de les gairebé 11.000 adhesions a la campanya #NoErenBruixes, eren dones, ara, diversos ajuntaments de Catalunya estan organitzant actes de desgreuge per reivindicar la memòria de totes les dones que van ser jutjades i executades per bruixes a Catalunya. A continuació, us detallem l'agenda d'actes, que anirem completant a mesura que tinguem més informació. També afegim les presentacions que anem organitzant de Bruixes, la gran mentida, una docuficció dirigida per Joanna Pardos i coproduïda per TV3 i SÀPIENS que s'endinsa en la cacera de bruixes.


Properes presentacions de Bruixes, la gran mentida:

 • 18 de novembre. Bellcaire d'Urgell (18.30 h). Hi intervindrà Oriol Cortacans, productor executiu del documental.
 • 24 de novembre. Torrefarrera (18.30 h). Hi intervindran Clàudia Pujol, directora de SÀPIENS, i Meritxell Yanes, actriu del documental.
 • 24 de novembre. Castellterçol. Projecció a l'Esbart Rosa d'Abril en el marc de l'homenatge a dues dones acusades de bruixeria a la vila ara fa 403 anys.
 • 26 de novembre. Vilanova de Bellpuig.


Presentacions passades

 • 11 de març. Cervera (19.30 h). L'historiador Àngel Casals i l'actiu Meritxell Yanes, protagonista de la docuficció, van participar en la projecció que es va fer al Cinema del Casal de Cervera. L'acte, que s'emmarca en el programa d'activitats amb motiu del Dia Internacional de la Dona, s'acompanyà de la presentació del procés participatiu per escollir l'espai públic que durà el nom de Magdalena de Montclar. Llegiu com va anar l'acte aquí
 • 12 de març. Santa Bàrbara. Hi van assistir Caterina Úbeda, redactora de SÀPIENS, i Joanna Pardos, directora del documental. Després de la projecció, es va fer un col·loqui que podeu recuperar aquí.   
 • 13 de març. Viladrau (18 h). Clàudia Pujol, directora de SÀPIENS, i Oriol Cortacans, productor executiu del documental, van participar en una lectura del manifest i una projecció de la docuficció a l'Espai Montseny, dins del actes de commemoració del Dia Internacional de les Dones. Llegiu com va anar aquí.  
 • 18 de març. Amposta. (21.30 h). La director Joanna Pardos va participar en la projecció i diàleg posterior al Casal Municipal, en una de les activitats per commemorar el Dia Internacional de les Dones. Més informació, aquí.
 • 13 de maig. Bossòst (19.30 h). Hi van assistir l'historiador Àngel Casals i Oriol Cortacans, productor executiu del documental.
 • 29 de maig. Alins (Pallars Sobirà). El documental es va projectar en un acte durant el qual es van nomenar filles predilectes del municipi deu dones d'Àres que van ser acusades i executades per bruixeria l'any 1593.
 • 8 de juny. La Seu d’Urgell (19.30 h). Hi van intervenir Oriol Cortacans, productor executiu del documental, Meritxell Yanes, l'actriu protagonista, i Montse Armengou, directora del programa Sense Ficció.
 • 18 de novembre. Bellcaire d’Urgell (19.30 h)
 • 24 de novembre. Torrefarrera (19.30 h)


Actes passats

 • 10 de juny de 2021. Reus (Baix Camp). Hi va assistir l'historiador Pau Castell, gran expert en la cacera de bruixes a Catalunya i autor del cens amb què vam fer l'Atles de la cacera de bruixes. La capital del Baix Camp repeteix després d'haver acollit, el passat 8 d'abril, una presentació de la campanya al Casal de les Dones. Podeu veure'n la intervenció, aquí.

 • 13 de juny de 2021. La Quar (Berguedà). Hi va assistir la cap de redacció de SÀPIENS, Sònia Casas. Podeu veure'n algunes imatges, aquí.
 • 18 de juny de 2021. La Selva del Camp (Baix Camp). Hi va assistir Pau Castell.
 • 26 de juny de 2021. Àger (Noguera). Hi va assistir Pau Castell. En el marc de la jornada Embruix, l'historiador va impartir la conferència Bruixes a Catalunya: el cas de la Noguera.
 • 9 de juliol de 2021. Caldes de Montbui. En el marc de l'Escaldàrium, es va representar No eren bruixes, eren dones, una obra de teatre de l'associació La Forca basada en el dossier de SÀPIENS. Podeu veure-la, aquí.
 • 22 de setembre de 2021. Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental). Hi va assistir l'historiador Agustí Alcoberro, assessor, juntament amb Pau Castell, del dossier sobre la cacera de bruixes. Podeu veure com va celebrar l'acte el municipi vallesà, aquí.
 • 25 de setembre de 2021. Bellcaire d'Empordà (Baix Empordà). Hi va assistir Pau Castell.
 • 21 d'octubre de 2021. Terrassa (Vallès Occidental). Hi va assistir Clàudia Pujol. Òmnium Terassa va organitzar un curs d'història sobre la cacera de bruixes que va incloure tres sessions: la primera, el 7 d'octubre, amb Pau Castell i Agustí Alcoberro; la segona, el 14 d'octubre, amb Doris Moreno i Joan Soler Jiménez, i, la tercera, el 21 d'octubre, amb Clàudia Pujol, Marina Miquel i Oriol Garcia Quera.
 • 28 d'octubre de 2021. Camós (Pla de l'Estany). Hi va assistir Clàudia Pujol.
 • 30 d'octubre de 2021. Sant Feliu Sasserra (Bages).
 • 26 de novembre de 2021. Palma (Mallorca). La Fundació Mallorca Literària ens va convidar a fer una presentació del dossier i de l'Atles cacera de bruixes. Hi va assistir Maria Coll.
 • 28 de novembre de 2021. Corbins (Segrià). L'Ajuntament va inaugurar una plaça dedicada a Thomassa Roig, dona ajusticiada per bruixeria, i una escultura d'homenatge a totes les víctimes de violències masclistes. Podeu veure com va celebrar l'acte el municipi del segrià, aquí.
 • 6 de desembre de 2021. El Mallol (Garrotxa). Hi va assistir Clàudia Pujol.
 • 21 de desembre de 2021. Sabadell (Vallès Occidental). Dins del projecte transversal Les 3 de Sabadell, impulsat pels alumnes de l'Institut Ca n'Oriac, es va celebrar un gran acte de desgreuge dedicat a tres dones executades per bruixeria a la ciutat. Podeu veure com va anar l'acte aquí.  
 • 9 de març de 2022. Terrassa (Vallès Occidental). L'Ajuntament de Terrassa va organitzar un acte de memòria i homenatge a a les dones acusades de bruixes amb una placa a la plaça de la Torre del Palau.
 • 18 de març. Llorenç del Penedès (20 h). Maria Coll, cap de redacció de SÀPIENS, va participar en la conferència No eren bruixes, eren dones. El primer gran feminicidi a la Catalunya misògina dels segles XV al XVIII, a la sala del teatre de la Cumprativa. Més informació, aquí.
 • 19 de març. Solivella (18 h). Hi va assistir Maria Coll, cap de redacció de SÀPIENS. Més informació, aquí.
 • 9 d'abril. Sant Celoni (18 h). La directora de SÀPIENS, Clàudia Pujol, va presentar la campanya a la sala Bernat Martorell de Sant Celoni, en el marc de les Jornades Feministes del Vallès Oriental. Llegiu com va anar, aquí.
 • 29 d'abril. Canet de Mar (18.30 h). Maria Coll, cap de redacció de SÀPIENS, va parlar sobre la bruixeria a Catalunya i va presentar la campanya en una conferència a l'Escola de Teixits de Canet de Mar. 


Recordeu-ho! Si encara no heu signat el manifest, feu-ho a sapiens.cat/noerenbruixes. I si voleu saber si alguna dona del vostre municipi va ser jutjada per bruixa, navegueu pel mapa de l'Atles de la cacera de bruixes.

I si us vau quedar sense el número, podeu comprar-lo a la nostra botiga.

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000