Notícies

Consulta els actes de desgreuge organitzats pels ajuntaments

Consistoris municipals d'arreu del país estan organitzant actes d'adhesió a la campanya #NoErenBruixes, eren dones

Consulta els actes de desgreuge organitzats pels ajuntaments
Consulta els actes de desgreuge organitzats pels ajuntaments Getty Images

Després del gran ressò inicial i de les gairebé 11.000 adhesions a la campanya #NoErenBruixes, eren dones, ara, diversos ajuntaments de Catalunya estan organitzant actes de desgreuge per reivindicar la memòria de totes les dones que van ser jutjades i executades per bruixes a Catalunya. A continuació, us detallem l'agenda de presentacions, que anirem completant a mesura que tinguem més informació.

Propers actes

 • 6 de desembre. El Mallol (Garrotxa). Hi assistirà Clàudia Pujol.


Actes passats

 • 10 de juny. Reus (Baix Camp). Hi va assistir l'historiador Pau Castell, gran expert en la cacera de bruixes a Catalunya i autor del cens amb què vam fer l'Atles de la cacera de bruixes. La capital del Baix Camp repeteix després d'haver acollit, el passat 8 d'abril, una presentació de la campanya al Casal de les Dones. Podeu veure'n la intervenció, aquí.

 • 13 de juny. La Quar (Berguedà). Hi va assistir la cap de redacció de SÀPIENS, Sònia Casas. Podeu veure'n algunes imatges, aquí.
 • 18 de juny. La Selva del Camp (Baix Camp). Hi va assistir Pau Castell.
 • 26 de juny. Àger (Noguera). Hi assistirà Pau Castell. En el marc de la jornada Embruix, l'historiador va impartir la conferència Bruixes a Catalunya: el cas de la Noguera.
 • 9 de juliol. Caldes de Montbui. En el marc de l'Escaldàrium, es va representar No eren bruixes, eren dones, una obra de teatre de l'associació La Forca basada en el dossier de SÀPIENS. Podeu veure-la, aquí.
 • 22 de setembre. Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental). Hi va assistir l'historiador Agustí Alcoberro, assessor, juntament amb Pau Castell, del dossier sobre la cacera de bruixes. Podeu veure com va celebrar l'acte el municipi vallesà, aquí.
 • 25 de setembre. Bellcaire d'Empordà (Baix Empordà). Hi va assistir Pau Castell.
 • 21 d'octubre. Terrassa (Vallès Occidental). Hi va assistir Clàudia Pujol. Òmnium Terassa va organitzar un curs d'història sobre la cacera de bruixes que va incloure tres sessions: la primera, el 7 d'octubre, amb Pau Castell i Agustí Alcoberro; la segona, el 14 d'octubre, amb Doris Moreno i Joan Soler Jiménez, i, la tercera, el 21 d'octubre, amb Clàudia Pujol, Marina Miquel i Oriol Garcia Quera.
 • 28 d'octubre. Camós (Pla de l'Estany). Hi va assistir Clàudia Pujol.
 • 30 d'octubre. Sant Feliu Sasserra (Bages).
 • 26 de novembre. Palma (Mallorca). La Fundació Mallorca Literària ens va convidar a fer una presentació del dossier i de l'Atles cacera de bruixes. Hi va assistir Maria Coll.
 • 28 de novembre. Corbins (Segrià). L'Ajuntament va inaugurar una plaça dedicada a Thomassa Roig, dona ajusticiada per bruixeria, i una escultura d'homenatge a totes les víctimes de violències masclistes. Podeu veure com va celebrar l'acte el municipi del segrià, aquí.


Recordeu-ho! Si encara no heu signat el manifest, feu-ho a sapiens.cat/noerenbruixes. I si voleu saber si alguna dona del vostre municipi va ser jutjada per bruixa, navegueu pel mapa de l'Atles de la cacera de bruixes.

I si us vau quedar sense el número, podeu comprar-lo a la nostra botiga.

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 238 del SÀPIENS (gener 2022)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000