Notícies

Un dossier, una campanya de memòria històrica i un atles inèdit de la cacera de bruixes

El SÀPIENS de març és un número especial, dedicat a la cacera de bruixes que va tenir lloc a Catalunya entre els segles XV i XVIII. El dossier s'acompanya de la campanya 'No eren bruixes, eren dones'

Una campanya, una revista i un atles de la cacera de bruixes
Una campanya, una revista i un atles de la cacera de bruixes

Aquest març, SÀPIENS publica un número especial que reuneix el conjunt d’investigacions dutes a terme pels historiadors Agustí Alcoberro i Pau Castell, els dos principals especialistes en la cacera de bruixes que va tenir lloc a Catalunya entre els segles XV i XVIII. Entre les novetats historiogràfiques que aportem destaca la publicació de l'atles més complet de la cacera de bruixes que s'ha fet mai al nostre país, realitzat a partir d'una exhaustiva investigació. Conté un mapa interactiu únic i un cens amb més de 500 fitxes inèdites amb informació sobre les dones jutjades i executades per bruixeria. Al 'Què és' us ho expliquem amb tots els detalls.
 

La campanya: 'No eren bruixes, eren dones'
La publicació d’aquest dossier monogràfic va acompanyada d’un manifest que reivindica la memòria d’aquestes dones injustament criminalitzades i executades, al qual ja s’han adherit més de 150 historiadors de totes les universitats del país. 

Amb la campanya No eren bruixes, eren dones es pretén aconseguir també l’adhesió del màxim d’ajuntaments i institucions públiques i privades, així com de tots els ciutadans/nes que ho desitgin, i que poden fer-ho a través de la pàgina sapiens/noerenbruixes.

La campanya arrenca amb un vídeo protagonitzat per les actrius Itziar Castro, Aina Clotet, Anna Ycobalzeta i Agnès Busquets; les escriptores Maria Barbal i Esther Vivas i l’advocada Carla Vall, que també s’han adherit al manifest, juntament amb altres dones referents en diversos àmbits.

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000