Un dossier, una campanya de memòria històrica i un atles inèdit de la cacera de bruixes
El SÀPIENS de març és un número especial, dedicat a la cacera de bruixes que va tenir lloc a Catalunya entre els segles XV i XVIII. El dossier s'acompanya de la campanya 'No eren bruixes, eren dones'

Aquest març, SÀPIENS publica un número especial que reuneix el conjunt d’investigacions dutes a terme pels historiadors Agustí Alcoberro i Pau Castell, els dos principals especialistes en la cacera de bruixes que va tenir lloc a Catalunya entre els segles XV i XVIII. Entre les novetats historiogràfiques que aportem destaca la publicació de l'atles més complet de la cacera de bruixes que s'ha fet mai al nostre país, realitzat a partir d'una exhaustiva investigació. Conté un mapa interactiu únic i un cens amb més de 500 fitxes inèdites amb informació sobre les dones jutjades i executades per bruixeria. Al 'Què és' us ho expliquem amb tots els detalls.
La campanya: 'No eren bruixes, eren dones'
La publicació d’aquest dossier monogràfic va acompanyada d’un manifest que reivindica la memòria d’aquestes dones injustament criminalitzades i executades, al qual ja s’han adherit més de 150 historiadors de totes les universitats del país.
Amb la campanya No eren bruixes, eren dones es pretén aconseguir també l’adhesió del màxim d’ajuntaments i institucions públiques i privades, així com de tots els ciutadans/nes que ho desitgin, i que poden fer-ho a través de la pàgina sapiens/noerenbruixes.
La campanya arrenca amb un vídeo protagonitzat per les actrius Itziar Castro, Aina Clotet, Anna Ycobalzeta i Agnès Busquets; les escriptores Maria Barbal i Esther Vivas i l’advocada Carla Vall, que també s’han adherit al manifest, juntament amb altres dones referents en diversos àmbits.