Notícies

Consulta el cens, un llistat inèdit amb centenars de dones jutjades per bruixes

Publiquem el cens més complet de persones jutjades per bruixeria a Catalunya i Andorra

Detall del quadre 'Vuelo de brujas', de Francisco Goya
Detall del quadre 'Vuelo de brujas', de Francisco Goya

L'Atles de la cacera de bruixes conté informació de més de set-centes persones que van ser jutjades per bruixeria. La majoria van ser dones, però també hi havia homes. Normalment trobareu el nom, l’any o anys del judici, el tribunal i la sentència. Si falta alguna dada és perquè desconeixem aquella informació. De vegades no sabem el nom de la persona o persones que van ser jutjades en un mateix any. En aquests casos hem optat per escriure Desconegut al nom i explicar a l'interior de la fitxa si es tracta d'una dona, d'un home o de diverses dones o persones.

El cens es pot consultar de diverses maneres. La més fàcil és des de l'apartat 'Fitxes', on trobareu tres desplegables: un de comarques amb totes les comarques de Catalunya més Andorra; un d'èpoques històriques, i un tercer amb els endevinaires o caçadors de bruixes. També podeu fer una cerca per nom.

Si cliqueu sobre una de les opcions del desplegable, ja sigui una comarca o una època històrica, se us obrirà una nova pàgina amb la llista de persones relacionades amb aquell territori o època històrica. Des d'allà podeu anar clicant sobre cada nom i mirant fitxa a fitxa. Ja veureu que teniu molt per llegir!

La segona manera de consultar el cens és des del mapa: si cliqueu a un dels globus, veureu que teniu la descripció acaba amb un enllaç. Aquest enllaç us portarà a la comarca a la qual pertany el municipi a què heu clicat. En el cas dels endevinaires, l'enllaç us porta a una pàgina on estan tots els caçadors de bruixes.

CONSULTA LES FITXES

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 261 de SÀPIENS (desembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000