Notícies

Pau Castell, guardonat per la seva investigació sobre la cacera de bruixes a Catalunya

L'assessor del número de març de SÀPIENS i autor del cens de l''Atles de la cacera de bruixes' rep el Premi Rafael Patxot i Jubert pel treball 'Els estudis sobre la bruixeria i la cacera de bruixes a Catalunya (1830-2020)'

L'historiador Pau Castell durant la xerrada exclusiva per a subscriptors
L'historiador Pau Castell durant la xerrada exclusiva per a subscriptors

Deu anys! És el temps que Pau Castell Granados ha estat investigant a arxius d'arreu i de fora del país la cacera de bruixes a Catalunya. Al llarg d'aquesta dècada, l'historiador, que s'ha convertit en un dels grans experts en el tema, ha elaborat una extensa base de dades amb les persones jutjades per bruixeria a Catalunya i Andorra que ens va servir per fer el cens i el mapa interactiu de l'Atles de la cacera de bruixes. Aquesta recerca s’ha basat en la recopilació i anàlisi del conjunt d’obres editades al llarg dels darrers 150 anys, així com en la localització, transcripció i estudi d’abundant documentació d’arxiu. Ara, la seva tasca ha estat reconeguda per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) amb el Premi Rafael Patxot i Jubert, que s'ha entregat aquest 23 d'abril. En concret, l'IEC premia el treball Els estudis sobre la bruixeria i la cacera de bruixes a Catalunya (1830-2020). Entre la història i el folklore.

Des de SÀPIENS, felicitem Pau Castell, que va posar a disposició de la revista la seva base de dades, encara inèdita, per poder elaborar l'atles més complet de la cacera de bruixes que s'ha fet mai al nostre país. Castell va ser també el protagonista de la primera xerrada que vam fer per als subscriptors de SÀPIENS, una trobada en format online en què els assistents van poder conèixer la seva investigació de primera mà. Podeu veure'n alguns moments, aquí.

Moltes felicitats, Pau!

L'acte s'ha retransmès en streaming al canal de YouTube de l'Institut d'Estudis Catalans. Podeu veure'l aquí:

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000