Notícies

Els usuaris es bolquen amb l''Atles de la cacera de bruixes'

Ja sou molts els que ens heu fet arribar, via correu electrònic o via les xarxes socials, casos de persones jutjades per bruixeria

Gràcies per ajudar-nos a ampliar el cens de l''Atles de la cacera de bruixes'
Gràcies per ajudar-nos a ampliar el cens de l''Atles de la cacera de bruixes'

"@sapienscat ha publicat l'Atles de la cacera de bruixes. Una de les fitxes és a Sant Miquel de Toudell (actualment Viladecavalls), i a l'atles apareix amb nom 'Desconegut'. Però tenia nom: Ramona Porta. La van detenir el 22 de novembre de 1619, acusada de bruixeria. La van dur a la presó de Caldes de Montbui. La van penjar a la forca el 4 de juny de 1620". Així començava el missatge de Marc Riera, un lector que va contactar amb nosaltres via Twitter per parlar-nos d'un cas de persona jutjada per bruixeria. De seguida vam recollir el seu comentari i el vam traslladar al Pau Castell, l'historiador que ha confegit la base de dades inèdita a partir de la qual hem elaborat l'Atles de la cacera de bruixes. Després que Castell ens confirmés el cas, vam modificar la fitxa al mapa interactiu i al cens i vam respondre al Marc, que es va mostrar així d'agraït: "ACTUALITZACIÓ: La gent de @sapienscat han revisat les dades i les han confirmat. Ja tenim la fitxa de la Ramona Porta actualitzada amb nom i cognom!"

El del Marc és només un exemple: desenes de persones ens han escrit per parlar-nos d'altres casos. La Cristina, per exemple, ens va informar de Na Peyrona, de Centelles; i d'altres persones que havien consultat l'Atles, de Francina Redorta, de Menàrguens, de Jerònima Fàbregues na Pagesa o de Margarida Vila, de la Pobla de Claramunt.

Val a dir que, en alguns casos, no hem acabat incloent la informació perquè o bé no es tractava d'un judici per bruixeria, o bé la persona no havia estat jutjada o bé es tractava d'un cas posterior a la cacera. A l'Atles només recollim les persones que van ser jutjades per bruixeria durant els segles de la cacera (XV-XVIII), després el crim de bruixeria desapareix com a tal. A més, hi incloem únicament els casos documentats.

Ara mateix estem revisant diverses peticions (anem cas per cas amb l'historiador) i estarem encantats de rebre'n més. La feina que hem engegat amb aquest Atles únic és només un gran punt de partida, un gran treball de recerca històrica que anirem completant amb la vostra col·laboració.

Manifest

La cacera de bruixes és un clar exemple dels atacs i la discriminació als quals les dones han estat sotmeses al llarg de la història. Al segle XV, en una societat impregnada per la misogínia, moltes van ser acusades injustament de provocar mort i destrucció. Des de SÀPIENS, impulsem un acte de justícia històrica per recuperar la memòria d'aquelles dones, dignificar-les i reivindicar totes aquelles que han estat reprimides al llarg de la història.

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000