
L'empremta del bisbe Oliba
Us oferim de recórrer el territori a través de la figura de qui és considerat el pare espiritual de Catalunya
L'empremta del bisbe Oliba és molt present a les comarques de Paisatges de Barcelona. La seva herència cultural i arquitectònica es troba en llocs molt propers a la capital catalana, accessibles en transport públic.

L'any 1017, l'abat Oliba va ser nomenat bisbe de Vic, quan ja feia una desena d'anys que havia estat nomenat abat de Sant Miquel de Cuixà i de Santa Maria de Ripoll, les dues comunitats monàstiques més importants de l'època. De Ripoll n'hauria pogut ser abat anys abans, el 1003, però Oliba va decidir entrar-hi com a monjo. Donat el seu origen (Oliba pertanyia a la família més important de la Catalunya del seu temps, la del Casal de Barcelona), hauria pogut ingressar-hi directament com a abat.
La catedral de Sant Pere i el Museu Episcopal de Vic
El monument més important de Vic que té relació amb Oliba és la catedral de Sant Pere, que va ser encarregada i consagrada el 1038 pel llavors bisbe de la ciutat osonenca. Oliba també té la seva pròpia plaça a Vic, on hi ha el monument que li ret homenatge i el Museu Episcopal. A l'equipament hi ha l'Espai Oliba, en què es poden resseguir els passos del bisbe a través d'un audiovisual, un interactiu i una guia multimèdia.
Al museu s'hi poden veure mostres d'art romànic, que Oliba va ajudar a impulsar. Són la portada de l'església de Sant Vicenç de Malla, el frontal de l'altar de Sant Martí de Puigbò i el davallament d'Erill la Vall.

Vers l'any 1023, Oliba va fundar el priorat de Santa Maria de Montserrat. La muntanya havia estat reconquerida per Guifré el Pelós als musulmans i pertanyia al monestir de Ripoll. Oliba encara és present al monestir: a la plaça, que rep el seu nom, i en una escultura de bronze en què el bisbe sosté uns plànols que representen la primera església de Montserrat.

A peu, en bicicleta o en cotxe. D'aquestes tres maneres es pot recórrer la ruta d'art romànic que uneix les comarques del Bages, del Moianès, d'Osona i del Ripollès. Natura, història, patrimoni i arquitectura s'uneixen en un itinerari dividit en tres etapes. La primera uneix Montserrat, Manresa i Vic. Comença al monestir de Montserrat i continua a Manresa, on es visiten la Cova de Sant Ignasi i la basílica de la Santa Seu. Després de passar pel monestir de Sant Benet de Bages, Navarcles i les vinyes del pla de Bages, l'etapa finalitza a Vic.
Segona etapa
Uneix Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses i creua Folgueroles, el poble on va néixer Jacint Verdaguer, i joies com els monestirs de Sant Pere de Casserres, Santa Maria de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. També s'endinsa en el Collsacabra i el pantà de Sau, el Montseny, les Guilleries o el castell de Montesquiu.
Tercera etapa
Uneix Sant Joan de les Abadesses i les basses de Puig Sec i creua Camprodon i Molló. El punt final és un regal per a la vista, ja que des de les basses de Puig Sec podem albirar el mirador del Canigó.
Està previst ampliar el camí i fer-lo arribar primer fins al monestir de Sant Miquel de Cuixà i després fins a Toluges, on Oliba va celebrar la primera assemblea de pau i treva. El bisbe va crear aquesta institució per posar fre a les disputes entre les famílies nobles per apropiar-se de les propietats de clergues i pagesos. Aquesta institució pacificadora es va estendre per tot Europa i es considera una de les aportacions més importants d’Oliba.
En teniu tota la informació al web del Camí Oliba.
La Diputació de Barcelona promou el turisme cultural com un dels productes turístics més destacats de les comarques de Barcelona. Al web Barcelona és molt més hi trobareu molta més informació sobre el bisbe Oliba i idees per descobrir el territori a través d'una figura clau en la història de Catalunya.
Comentaris