El bombardeig de Granollers, en imatges i en un document
Reproduïm l'informe que va fer el secretari de la Conselleria de Treball de la Generalitat sobre l'atac i juxtaposem algunes imatges de moments després del bombardeig
SEIXANTA BOMBES EN UN MINUT. Una per segon. El bombardeig que va patir Granollers el 31 de maig del 1938 és un dels més paradigmàtics de la Guerra Civil. Avui, és possible resseguir aquella pluja de 750 quilos d’explosius i metralla a través d’unes rajoles commemoratives col·locades al punt exacte on va caure cadascuna de les seixanta bombes. Van ser instal·lades ara fa deu anys, al mateix moment en què va néixer el Centre de Cultura per la Pau Can Jonch, el lloc on una exposició narra l’abast de la tragèdia. La xifra oficial parlava de 224 morts, però el cert és que la documentació referida a la recollida de morts i ferits d’aquell dia és confusa. Hi va haver molts desapareguts i el nombre de ferits va desbordar els comptes. 'La Vanguardia', per exemple, va parlar de 306 decessos, i els informes britànics, de 300 morts i 1.000 ferits. En qualsevol cas, els números eren desorbitats en proporció als seus 14.000 habitants.
En aquesta peça us mostrem dos documents relacionats amb el bombardeig: l'informe que en va fer el llavors secretari de la Conselleria de Treball de la Generalitat, Florenci Tor, i dues imatges de moments posteriors a l'atac, que hem juxtaposat amb dues imatges del mateix lloc en l'actualitat. Abans d'acabar, un aclariment: el document que reproduïm és un PDF fet a partir de fotografies de cadascuna de les pàgines de l'informe. Podeu veure'l a sota o directament en aquest enllaç.
Comentaris