Guerra civil i franquisme

[DOCUMENTS INÈDITS] Els documents i imatges del bisbe Irurita

Dues de les cartes que demostrarien que Irurita era viu més enllà de l'any 1936 i les fotografies del bisbe preses durant els quatre mesos que va estar amagat a casa del joier Antoni Tort

26 de novembre de 2018

Sempre s’ha dit que el desembre del 1936, poc després d’esclatar la guerra civil, el bisbe de Barcelona, Manuel Irurita, va ser afusellat pels anarquistes. Aquesta versió, sostinguda oficialment pel franquisme i encara ara per part de l’Església, va convertir Irurita en una icona del nacionalcatollicisme i en un dels grans màrtirs de la guerra. 

Però documents i testimonis cada vegada més contundents semblen demostrar que el bisbe no només hauria sobreviscut a la guerra sinó que l’engany s’hauria encobert oficialment celebrant un pompós i solemne enterrament a la Catedral de Barcelona l’any 1943 i promovent la seva beatificació, pendent de resoldre’s pels vols del 2015. 

Quines proves i documents aporten els investigadors? Què hauria passat amb el bisbe? Qui estaria enterrat al seu lloc a la Catedral de Barcelona? En el número 104 de la revista SÀPIENS (juny 2011), vam reconstruir la desaparició més misteriosa de la guerra civil a partir de diferents documents inèdits i les darreres investigacions fetes pels historiadors.

1 El bisbe Irurita i el seu nebot, Mossèn Marcos Goñi
El bisbe Irurita i el seu nebot, Mossèn Marcos Goñi
El bisbe Irurita i el seu nebot, Mossèn Marcos Goñi

El bisbe Irurita i el seu nebot i secretari, Mossen Marcos Goñi dins el taller del joier Antoni Tort, la tardor del 1936. Els dos van estar-se amagats a la casa dels Tort del carrer del Call de Barcelona durant quatre mesos.

2 Irurita beneint el Palau de la Generalitat
Irurita beneint el Palau de la Generalitat
Irurita beneint el Palau de la Generalitat

El bisbe Irurita beneïa cada vespre el Palau de la Generalitat des de la seva cambra a l'amagatall ubicat al carrer del Call de Barcelona.

3 La carta de Josep Raventós
La carta de Josep Raventós
La carta de Josep Raventós

La carta que va deixar als seus fills Josep Raventós, una de les persones que va veure i parlar amb el bisbe Irurita el 28 de gener del 1939. Raventós era metge i havia atès personalment al bisbe abans de la guerra.

4 Retall del diari argentí La Nación
Retall del diari argentí La Nación
Retall del diari argentí La Nación

El diari argentí La Nación va publicar aquesta notícia difosa per l'Agència francesa Havas el 1939, just 48 hores després de la trobada casual d'Irurita amb el grup de testimonis que es va veure sortint del palau episcopal.

5 Primera pàgina de la carta del mossèn Fernando Vilar
Primera pàgina de la carta del mossèn Fernando Vilar
Primera pàgina de la carta del mossèn Fernando Vilar

En aquesta carta, el mossèn Fernando Vilar narra la seva trobada amb el vicari general Pare Mas el 1937, en la qual Mas li deia que Irurita estava viu gràcies a un cònsol estranger. Vilar va enviar la carta al bisbat el 1939 però no es va incloure en la documentació presentada en el primer procés de beatificació, l'any 1958.

6 Segona pàgina de la carta del mossèn Fernando Vilar
Segona pàgina de la carta del mossèn Fernando Vilar
Segona pàgina de la carta del mossèn Fernando Vilar

Segon full de la carta. El pare Antoni Sospedra, encarregat de compilar els documents d'Irurita per encàrrec del cardenal Jubany, va trobar la carta per casualitat traspapelada en una carpeta dels arxius del bisbat.
 

Subscriu-t'hi

Portada del número 205 del SÀPIENS (abril 2019)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 205 del SÀPIENS (abril 2019)

14 d'abril de 1931: la proclamació de la República des de dins

Entrem a l'ajuntament de Barcelona per descobrir com es va viure un dia històric

1 any de SÀPIENS per només 19,90€ 19,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Més informació Accepto