Subscriu-t'hi
Guerra civil i franquisme

[DOCUMENTS] Les fitxes de delació dels Mossos d'Esquadra

Una mostra dels documents que vam permetre fer la investigació SÀPIENS sobre la història amagada del cos policial català durant la Guerra Civil

Xavier Carmaniu (text) / Jordi Figuerola (assessorament)
30 de novembre de 2019

Gràcies a la investigació de l'historiador Jordi Figuerola i a la tasca de conservació i recerca que es fa des de l'Arxiu Històric del Cos de Mossos d'Esquadra (AHCME), vam poder reconstruir en el número 183 (juliol 2017) aquest desconegut episodi de la història de la policia a Catalunya.

1 Fitxa del mosso Rossend Puig i Colell: el delator
La fitxa de Puig Colell
La fitxa de Puig Colell

Fitxa del sotscaporal Rossend Puig i Colell, el mosso delator. Poc abans que s'acabés la guerra ja tenia un nou càrrec en la nova Barcelona franquista. L'havia aconseguit delatant els seus antics companys.

2 Empremtes dactilars de Rossend Puig i Colell
Empremtes dactilars d'una fitxa
Empremtes dactilars d'una fitxa

Revers de la fitxa del sotscaporal Puig i Colell. La base de moltes de les acusacions que va fer contra els seus companys era més la rumorologia que les proves fefaents, i en molts informes l'expressió més habitual és "según se decía".

3 Denúncia de José Nin Rius: fa referència al "sinvergüenza" Puig i Colell
Exemple d'una denúncia
Exemple d'una denúncia

Denúncia del mosso José Nin Rius feta el 24 d'octubre de 1939. Nin exposa que va ser "durament amenaçat de paraula" per Pedro Gombau Ortiz. També al·ludeix al mosso delator, Rossend Puig i Colell, a qui anomena "sinvergüenza".

I és que, el 1936, Puig i Colell havia estat víctima del Comitè de Depuració dels Mossos d'Esquadra, un organisme creat després de l'esclat de la Guerra Civil per investigar -i si era necessari expulsar del cos- els membres de les Esquadres denunciats pels comitès antifeixistes dels municipis o per altres companys d'armes pel fet de ser simpatitzants dels colpistes que s'havien aixecat contra la República.

4 Joaquín Vilavella: "Un hombre malo, muy mal educado"
Fitxa de Joaquín Vilavella
Fitxa de Joaquín Vilavella

Una de les fitxes personals amb delacions utilitzada per a la redacció de l'article. En aquest cas, el mosso delatat és Joaquín Vilavella, "un hombre malo, muy mal educado" que "no tiene respeto a nadie". La fitxa afegeix: "Se le crea ['sic'] afiliado al Partido Socialista".

5 Fitxa de Ramon Ventura Sau: "Se hizo una querida, esposa de un Mozo"
Fitxa de Ramon Ventura Sau
Fitxa de Ramon Ventura Sau

La denúncia contra el caporal Ramon Ventura fa referència a uns fets ocorreguts gairebé vint anys enerere. Tot per demostrar que era un home amb un passat tèrbol: "[...] a últimos del año 1920 o primeros del 21, hizo unos disparos de pistola a un paisano (se ignoran los motivos) al que hirió o mató".

També es destaca que tenia una "querida", esposa d'un altre mosso. "[...] fué destinado al puesto de Taradell, donde con mucha frécuencia pedia permiso para ir a Alella al objeto de ver a su padre y en vez de ir a Alella, iba a ver a su querida".

6 Fitxa de Luis Betriu Capdevila: "Era, según se decía, afiliado al Partido Socialista"
Fitxa de Luis Betriu Capdevila
Fitxa de Luis Betriu Capdevila

La base de moltes de les acusacions de Puig Colell contra els seus companys era més la rumorologia que les proves fefaents, i en molts informes l'expressió més habitual és "según se decía".

És paradigmàtic el cas del sotscaporal de 2a Lluís Betriu, "que fue jefe y comisario Político de las Patrullas de Control" a la zona de la Vall d'Aran. "Según se decía por los Mozos, entre él y las patrullas al guardar la fronterahabían cometido algún asesinato contra personas de derecha que iban a pasar la frontera francesa" i era "según se decía, afiliado al Partido Socialista".

7 Fitxa de "Josè" Pla Aliquès: uns fets poc clars ocorreguts abans de la guerra
Fitxa de "Josè" Pla Aliquès
Fitxa de "Josè" Pla Aliquès

A la denúncia, Puig Colell hi va incloure fets poc clars que se suposava que el sergent Pla Aliqués havia protagonitzat abans de la guerra: "[...] estando de Subcabo en el puesto de Castelltersol por los años de 1931 al 1932, él como guía en unión de una camioneta de guardias de asalto y por la noche, cometieron varios atropellos en unas casas del término de Moyà, entre ellas casa Masot, de cuyas resultas se cree murió el dueño".

8 Fitxa de "Josè" Pla Aliquès (revers)
Fitxa de "Josè" Pla Aliquès (revers)
Fitxa de "Josè" Pla Aliquès (revers)

A la denúncia, Puig Colell hi va incloure fets poc clars que se suposava que el sergent Pla Aliqués havia protagonitzat abans de la guerra: "[...] estando de Subcabo en el puesto de Castelltersol por los años de 1931 al 1932, él como guía en unión de una camioneta de guardias de asalto y por la noche, cometieron varios atropellos en unas casas del término de Moyà, entre ellas casa Masot, de cuyas resultas se cree murió el dueño".

9 Fitxa de Valentin Rovira Aymà: "vive separado de su esposa legítima"
FITXA MOSSOS D'ESQUADRA - Fitxa de Valentin Rovira Aymà
FITXA MOSSOS D'ESQUADRA - Fitxa de Valentin Rovira Aymà

Com en tants d'altres, la denúncia de Valentin Rovira recull un tema de la vida privada del delatat: "Este individuo vive separado de su esposa legítima, la que abandonó en unión de dos hijos; viviendo amistensado con otra mujer."

10 Fitxa de Vicente Cabau Esquè: membre del "comité revolucionario"
Fitxa de Vicente Cabau Esquè
Fitxa de Vicente Cabau Esquè

El 1939, amb els franquistes imposant les seves lleis, els integrants del Comitè de Depuració estaven en el punt de mira. Un exemple és el del mosso de 2a Vicenç Cabau, en la fitxa del qual es feia constar que "formaban parte del comité revolucionario del Cuerpo de Mozos".

La prova que aquelles delacions tenien com a principal objectiu guanyar-se les simpaties dels vencedors era que fins i tot es dirigien contra els difunts. El caporal Francesc Farré, l'altre mosso a què fa referència la fitxa de Cabau, feia gairebé dos anys que era mort, havia caigut durant els Fets de Maig del 1937.

11 Fitxa de Jaime Pey Joan: "Contrario a la religión"
Fitxa de Jaime Pey Joan
Fitxa de Jaime Pey Joan

Les relacions d'amistat també podien ser inculpatòries per les autoritats franquistes. Del mosso Jaime Pey Joan s'assenyalava que era un "elemento de mucho cuidado" perquè a més de ser "contrario a la religión y afiliado al Partido Socialista" i que "se le considera rojo cien por cien", havia estat "íntimo amigo de los individuos que formaban parte del comité del Cuerpo" (el Comitè de Depuració dels Mossos d'Esquadra).

12 Fitxa de José Forges Vidal i de Celestino Junyent Puig: un ús regular de la paraula "feixista"
Fitxa de José Forges Vidal i de Celestino Junyent Puig
Fitxa de José Forges Vidal i de Celestino Junyent Puig

"Ambos individuos tenian constantemente la palabra fascista contra el primero que se le presentase. Se les crea afiliados al Partido Socialista".

13 Fitxa de Magin Rafecas Aluja: actuar amb abús d'autoritat el juliol de 1936
Fitxa de Magin Rafecas Aluja
Fitxa de Magin Rafecas Aluja

Del mosso d'esquadra de 2a de la Secció Motoritzada Magí Rafecas Aluja, s'assenyalava que va actuar amb abús d'autoritat durant el juliol del 1936:

"[...] en los primeros días de la revuelta entró en el piso que ocupaba un cura [...] echando varios muebles y ropas a la calle. [. ..] Entró varias veces a buscar tabaco en el estanco de la Plaza de San Jaime y también entró en el piso que da encima del número 6 de la expresada plaza, donde vivia un cura, echando muchisimos muebles desde el balcón. [...] Otro tanto hizo de entrar en la casa del Sr. Conde del Monseny, señalada con el número 2 de la repetida plaza, haciendo igualmente que en los dos pisos anteriores. Alguien tambien lo encontró juntamente con otros Mozos junto a la caja de caudales con un soplete para violarla con el fin sin duda de apoderarse de lo que habia dentro."

14 Fitxa de Ramón Cabrero Perdina: íntim de la propietària d'un bordell
Fitxa de Ramón Cabrero Perdina
Fitxa de Ramón Cabrero Perdina

"[...] durante los primeros meses de la revuelta, [...] tenía las llaves de la casa de prostitución de la calle de San Honorato número 11 y era intimo con la dueña de la misma".

15 Consulta les fitxes de delació a mida més gran (PDF)
 
16 Subscriu-t'hi!

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Això és només un tast: hem publicat més reportatges d'investigació i en farem més, per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.
 

Subscriu-t'hi

Portada del número 214 del SÀPIENS (gener 2020)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

Portada del número 214 del SÀPIENS (gener 2020)

1 any de SÀPIENS  i de REGAL l'Atles català de Cresques 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies per recopilar informació amb la finalitat de millorar els nostres serveis i, també, l'anàlisi dels hàbits de navegació dels usuaris. Si contineu navegant, accepteu la instal·lació de les mateixes. L'usuari té la possibilitat de configurar el seu navegador per, si així ho desitja, impedir que aquestes siguin instal·lades en el seu disc dur, tot i que haurà de tenir en compte que aquesta acció podria ocasionar dificultats de navegació de la pàgina web. Més informació Accepto