Guerra civil i franquisme

El creixement econòmic legitima el franquisme?

Desmuntem el fals miracle financer de la dictadura, un dels mites més estesos pels nostàlgics

Borja de Riquer
10 de novembre de 2015
Franco i Eisenhower
Franco i Eisenhower

Si analitzem en el seu conjunt l'època franquista, hem d'afirmar que econòmicament es van perdre els primers vint anys, atès que, fins a la fi dels cinquanta, no es van recuperar els índexs de producció i els nivells de renda que es tenien el 1935. Aquest retard no fou causat ni per les destrosses de la guerra civil ni pels efectes de la Segona Guerra Mundial, sinó que fou el resultat d'haver optat per una política autàrquica d'inspiració feixista que va aïllar el país, va contreure notablement la seva economia i provocà la misèria de milions d'espanyols. Cap altre país d'Europa va experimentar llavors un retrocés econòmic, en temps de pau, similar a l'espanyol. Aquesta errònia i classista política portà el règim a una total fallida econòmica a la darreria dels anys cinquanta, com reconegueren llavors diferents organismes internacionals.

Un miracle fals
El Pla d'estabilització del 1959 va significar un canvi, però va ser una obligació imposada per l'OCDE i l'FMI, i va representar poder vincular-se al gran creixement econòmic que llavors experimentaven els països de l'Europa occidental. Les inversions estrangeres i les divises proporcionades pel turisme —i pels dos milions d'espanyols que havien anat a treballar a països europeus, perquè aquí no tenien feina—, van ser els grans motors del fals "miracle espanyol". Els dirigents de la nova política econòmica, els López Rodó i companyia, es van limitar a gestionar un creixement provocat bàsicament per la supressió dels rígids controls que ofegaven les relacions econòmiques. Tal vegada podríem dir que el creixement econòmic de la darrera etapa de la dictadura es va produir semiespontàniament i "malgrat" el règim franquista.
 

MONOGRÀFIC ESPECIAL
En el 40è aniversari de la mort del dictador, la revista Sàpiens ha reunit els principals especialistes per respondre les preguntes clau del franquisme en un número monogràfic especial. Per què Franco no va entrar a la Segona Guerra Mundial? Va ser un manipulador Franco? El creixement econòmic legitima el franquisme? Per què Franco va escollir Joan Carles? Franco va robar als espanyols? A quant puja el patrimoni de la família Franco? Són algunes de les vint preguntes que els principals especialistes sobre Franco i el franquisme responen en l'especial que la revista Sàpiens acaba de publicar.

Subscriu-t'hi

Portada 194

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada 194

1968: quan la guerra del Vietnam va sacsejar el món

Ens endinsem en les mobilitzacions estudiantils de caràcter global contra el conflicte que van donar peu a l'eclosió de moviments com l'ecologisme o el feminisme

1 any de SÀPIENS + l'Atles Català DE REGAL per 24,90 €

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família.
Ja som més de 22.000

En donar-te d'alta acceptes la política de privacitat

Sapiens.cat utilitza 'cookies', tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística i facilitar l'accés i la navegació als seus usuaris. Si continua navegant, considerem que n'accepta el seu ús. Més informació Accepto