Tortures a Via Laietana: els testimonis de Jordi Pujol i Pep Martínez

Antoni Batista

1. El reportatge: Els interiors foscos de la tortura

La pràctica de la tortura va ser habitual durant la llarga dictadura franquista. Els dissidents amb el règim, especialment comunistes i catalanistes, van rebre de valent en una comissaria cèlebre perquè hi treballaven alguns dels agents que més s’acarnissaven amb els detinguts. Ho prova aquest text, que recull testimonis escruixidors.

Tortures a Via Laietana
Tortures a Via Laietana

2. Jordi Pujol: “Que t’enviessin a la presó era el millor que et podia passar”

El president Pujol llegeix la seva fitxa de la policia franquista amb molta atenció. No l’havia vist mai. S’hi està una estona, rumia. Em diu: “És tot veritat menys l’última anotació”. L’última anotació és efectivament una intoxicació. La fitxa de Jordi Pujol s’obre amb els fets del Palau i la detenció consegüent, el maig del 1960. Li faltaven pocs dies per fer 30 anys. L’acusació principal era haver redactat i difós diversos fulls volants, entre els quals els relatius a la campanya contra Luis de Galinsoga, el director de 'La Vanguardia', que havia insultat públicament els catalans.

Al llarg de la seva vida, sempre va evitar parlar de la tortura. En exhumar la seva fitxa, li vaig demanar una entrevista, però me la van denegar “si només era per aquella qüestió”. Avui, més de trenta anys després, em diu que sí, no sense tornar a treure ferro a l’episodi: “Són poca cosa al costat d’altres casos de tortures terribles”. 

Llegeix l'entrevista completa aquí.

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol
L'expresident de la Generalitat Jordi PujolAssociació Serviol

3. Pep Martínez: “No acabes de saber mai per què resisteixes”

Pep Martínez Barceló va passar moltes hores a la prefectura de la Via Laietana perquè el van agafar cinc vegades en només dos anys: el balanç és de 13 dies a comissaria. El primer cop, després de les eleccions municipals de l’octubre del 1973; el segon, en la cèlebre caiguda dels 67 de l’Assemblea de Catalunya, el 8 de setembre del 1974, i l’última vegada, el 6 de maig del 1976, quan la Brigada Social estava a les acaballes, el van torturar. Tenia 28 anys.

El seu testimoni va servir per denunciar els policies i recentment n’ha escrit una novel·la: 'Atilano'. El nom d’un dels policies més tristament cèlebres de la Brigada Social, Atilano del Valle Oter, cap del grup anticomunista.

Llegeix l'entrevista completa aquí.

Pep Martínez Barceló
Pep Martínez Barceló

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto