OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
La història a casa

El còlic nefrític de Ferran d'Antequera

Les cròniques deixen constància que el Trastàmara va estar cinquanta hores sense poder orinar abans de morir, a Igualada, l'abril de 1416

Anna Sáez
Ferran d'Antequera
Ferran d'Antequera

L'any 1410 va morir, sense descendència, el darrer rei del Casal de Barcelona, Martí l’Humà. Començava una batalla per la successió que ben aviat va quedar reduïda a dos únics candidats: el comte Jaume II d’Urgell i Ferran d’Antequera, de la dinastia dels Trastàmara. Tot i que el balaguerí havia arribat a ser lloctinent de Catalunya, no va saber jugar bé les seves cartes i Ferran va ser nomenat rei al compromís de Casp. Era l’any 1412. Per primera vegada, el rei de la Corona d’Aragó seria un castellà. Jaume II es va aixecar en armes contra Ferran al crit llegendari d’“O rei, o res!”.

Continència fatal
El d’Antequera va sufocar la revolta. Va fer enderrocar el castell Formós de Balaguer, va malvendre totes les propietats i títols de la família i va empresonar el comte de per vida. Un avís a navegants. El 5 de setembre de 1414 era coronat rei a Saragossa. Tot semblava anar-li de cara, però el 13 de març de 1416 la comitiva reial va haver d’aturar-se al camí ral, a l’altura d’Igualada. El rei, que encara no havia fet els 36 anys, no es trobava bé. Patia un terrible còlic nefrític que va empitjorar. Les cròniques deixen constància que el monarca va estar cinquanta hores sense poder orinar. Finalment, el 2 d’abril va morir al número 37 del carrer Nou de la capital de l’Anoia.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto