El llibre: 'Capitalisme i democràcia. 1756-1848. Com va començar aquest engany'
Amb un relat magistral, Josep Fontana destil·la tot el saber, el pensament crític i el compromís social acumulat en una llarga vida d’historiador. Un testament rodó. Compreu l'obra a llibreriesobertes.cat

El 2014, en un congrés d'historiografia marxista, Josep Fontana deia que “la funció de l’historiador consisteix a revelar les raons que van frustrar les perspectives d’allò que el 1917 semblava que havia de ser un segle de revolució social” i es preguntava: “Per què va fallar, aquesta trajectòria de progrés?”. La intervenció, recollida al volum pòstum La crisi com a triomf del capitalisme. Anàlisi del passat i perspectives marxistes (Tres i Quatre, 2018), sintetitza el que va ser un dels seus darrers objectes d’estudi i matèria de grans obres com Por el bien del imperio, El futur és un país estrany i El siglo de la revolución. Paral·lelament, i fins poc abans de morir, Fontana va indagar en les raons i causes de tot plegat més enllà del 1917. Com demostra en aquest volum, va trobar el desllorigador als segles XVIII i XIX, en els orígens, efectes, rèpliques i reaccions de la revolució francesa i la industrial a Europa i al món sencer.
La involució no és revolucionària
Clar i català des del subtítol, la tesi és que l’engany d’associar capitalisme a democràcia (i no a desigualtat) té les seves arrels en la hipocresia de la Il·lustració (com evidencia el seu amic Gonzalo Pontón a La lucha por la desigualdad). També s’explica per l’apropiació de l’impuls revolucionari per part de la burgesia i els propietaris de sempre, en detriment dels veritables protagonistes de la presa de la Bastilla i de les successives onades revolucionàries europees. I, finalment, aquest engany és possible perquè s’ha blanquejat sota l’epítet de revolució industrial i comercial un creixement i alhora involució econòmica basada en l’esclavitud (la dels esclaus negres i la dels serfs reconvertits en obrers); en la privatització i destrucció dels béns comuns del món rural, i en el boicot a les formes d’ajuda mútua, gremials, cooperatives i sindicals de la classe treballadora. Amb un relat magistral que va de Napoleó a Berta Cáceres, passant pel Manifest comunista o el Congrés de Viena, Fontana destil·la tot el saber, el pensament crític i el compromís social acumulat en una llarga vida d’historiador. Un testament rodó.
Compreu Capitalisme i democràcia a Llibreriesobertes.cat
Podeu aconseguir Capitalisme i democràcia al web de 'Llibreries Obertes', una iniciativa que permet comprar llibres per avançat i que vol ajudar les llibreries en aquests dies de confinament. Per aconseguir-ne un volum només cal que el cerqueu al catàleg i feu la comanda. La llibreria rebrà els diners de la compra i, vosaltres, podreu anar a recollir el llibre quan torni a aixecar la persiana. Capitalisme i democràcia el trobareu aquí. Què? Us animeu a comprar-lo?
Comentaris