OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
La història a casa

El llibre: 'El expediente'

Un acadèmic de prestigi com és Timothy Garston Arsh explica i analitza com va ser espiat per la Stasi després d'haver consultat el dossier que en va elaborar el servei secret de la República Democràtica Alemanya

Marc Andreu
'El expediente'
'El expediente'

Quan l'historiador Timothy Garton Ash va escriure el 1997 la seva experiència iniciàtica a la República Democràtica Alemanya entre el 1978 i el 1982 (ara traduïda per Antoni Puiggròs a El expediente), faltaven deu anys perquè el film La vida dels altres guanyés un munt de premis. L’omnipresència de la Stasi agermana la pel·lícula amb un llibre que podria perfectament convertir-se en guió cinematogràfic si no fos perquè, abans que res, és un exercici ben original de metahistoriografia. “Investigar la història investigant-me a mi mateix”, resumeix Garton Ash. No passa cada dia que un acadèmic de prestigi pugui descobrir i analitzar com va ser espiat per una dictadura comunista, que li va obrir expedient com a “liberal burgès” i el va tancar classificant-lo de “conservador i reaccionari” segons la categoria 5 de la Stasi: “Persones que executen missions de caràcter subversiu contra els estats socialistes per a serveis d’intel·ligència hostils, centres de desviacionisme polític-ideològic, sionistes, emigrats hostils, clericals i altres organitzacions”. En el cas de Garton, el “centre de desviacionisme” era la BBC i els seus articles anticomunistes a la premsa occidental.

Xafarderies d’espies
És un luxe que l’autor pugui explicar el seu propi dossier, desclassificat després de la unificació alemanya, contextualitzant-lo històricament i contrastant-lo amb les notes del seu dietari de l’època. Aquest interès principal d’El expediente ve salpebrat per tota mena de revelacions i xafarderies que no només il·lustren com funcionava la Seguretat de l’Estat, que a l’RDA de just abans de caure el mur, tenia 90.000 empleats i 170.000 col·laboradors entre la gent corrent (la Gestapo va tenir unes 15.000 persones a sou i l’MI5 en té unes 20.000, segons Garton). Múltiples detalls expliquen també la psique d’un historiador que es vanta dels seus contactes amb John Le Carré o Alice Litzi Philby, primera dona i recluta per a l’URSS de l’espia britànic Kim Philby, i que admet haver intrigat des de Berlín Oriental en pro de Solidarnosk a Polònia. I que, sobretot, confessa haver demanat ingressar als serveis secrets britànics, on el van posar a prova però no el van reclutar. No és estrany, doncs, que la Stasi li obrís expedient, sobretot quan el mateix Garton descobreix, sorprès, que als arxius de l’MI5 figura com a “col·laborador de l’MI6”.

Compreu El expediente a Llibreriesobertes.cat
Podeu aconseguir El expediente al web de 'Llibreries Obertes', una iniciativa que permet comprar llibres per avançat i que vol ajudar les llibreries en aquests dies de confinament. Per aconseguir-ne un volum només cal que el cerqueu al catàleg i feu la comanda. La llibreria rebrà els diners de la compra i, vosaltres, podreu anar a recollir el llibre quan torni a aixecar la persiana. El expediente el trobareu aquí. Què? Us animeu a comprar-lo?

COMPRA EL LLIBRE

Subscriu-t'hi

Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

SUBSCRIU-T'HI​​​​​​​

Comentaris

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Portada del número 258 de SÀPIENS (setembre 2023)

Anatomia d'un cop d'estat

Per què va triomfar l'alçament de Miguel Primo de Rivera?

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto