El llibre: ‘La batalla d’Occident’
Éric Vuillard, en aquesta novel·la històrica, retrata la Gran Guerra a càmera lenta, i permet apreciar detalls, anècdotes i els angles morts dels fets. Compreu-la a llibreriesobertes.cat

“La guerra és una sèrie de bips llargs o curts i de silencis.” Així de simple i telegràfic és com Éric Vuillard descriu l’inici de la Primera Guerra Mundial, l’estiu del 1914, just després de relatar l’assassinat de la dona de l’arxiduc d’Àustria, Sophie Chotek, i de referenciar el magnicidi del líder socialista i pacifista francès Jean Jaurès. Justament telegràfic, amb un estil gairebé minimalista i a voltes poètic, sense que això li impedeixi ser descarnat, és com Vuillard aborda sempre els fets històrics. Tant li fa si és la Gran Guerra en aquesta La batalla d’Occident com la presa de la Bastilla a 14 de juliol o l’ascens del nazisme a L’ordre del dia. Aquestes tres obres seves traduïdes fins ara a casa nostra funcionen sota la mateixa fórmula: un relat a càmera lenta, molt cinematogràfic, que aprofita detalls, anècdotes i els angles morts de fets, escenaris i personatges per guanyar en versemblança i, sense inventar res, reinventar la novel·la històrica.
Ara bé, com que aquesta reinvenció del gènere històric és un procés que Vuillard fa més d’una dècada que treballa i perfecciona, convé tenir present que les seves obres ens arriben (en aquest cas, amb traducció catalana de Jordi Martin Lloret i castellana de Javier Albiñana) en sentit invers i encara incomplet a l’ordre de producció de l’autor, que també té novel·les encara per traduir sobre la conquesta espanyola d’Amèrica, la colonització del Congo o la despossessió dels indis nord-americans. És això el que explica que La batalla d’Occident, original del 2012, no tingui la força de L’ordre del dia, original del 2017 que va guanyar el premi Goncourt.
Entre la realitat i la ficció
No obstant aquest desordre, que és també en certa manera el de la guerra i el del dia a dia a les trinxeres, Vuillard ens pinta sempre la història amb tècniques impressionistes a l’oli. Entre la realitat i la ficció, igual que el dirigible de la portada evoca, dins del text, “els Zeppelin que flotaven per sobre de la realitat com estelles al cel”, el resultat inclou elements d’assaig, de filosofia i de reportatge però no deixa de ser literatura de la bona. Una literatura que, sense les trampes del best-seller històric clàssic, atrapa el lector.
Compreu La batalla d'Occident a Llibreriesobertes.cat
Podeu aconseguir La batalla d'Occident al web de 'Llibreries Obertes', una iniciativa que permet comprar llibres per avançat i que vol ajudar les llibreries en aquests dies de confinament. Per aconseguir-ne un volum només cal que el cerqueu al catàleg i feu la comanda. La llibreria rebrà els diners de la compra i, vosaltres, podreu anar a recollir el llibre quan torni a aixecar la persiana. La batalla d'Occident la trobareu aquí. Què? Us animeu a comprar-lo?
Comentaris