El llibre: 'La mesura dels nostres dies'
Club Editor i Valèria Gaillard tradueixen al català el darrer volum de la trilogia 'Auschwitz i després', de la francesa Charlotte Delbo, una militant comunista deportada a Auschwitz i Ravensbrück

“Ni volia sortir del camp; no m’atreia la llibertat, tenia por a la tornada”, confessava Neus Català (1915-2019) al final del text personal que obre De la resistència i la deportació, el llibre que ella va escriure el 1984 (reeditat el 2000 i el 2015) amb el testimoni de 50 dones espanyoles que van sobreviure als camps nazis (en el seu cas, el de Ravensbrück). Un material similar, però extraordinàriament molt més ben escrit, a la manera de Primo Levi, és el que va recollir la francesa Charlotte Delbo (1913-1985), també militant comunista deportada (primer a Auschwitz i finalment a Ravensbrück) a la trilogia Auschwitz i després, escrita entre el 1946 i el 1971 i que ara Club Editor i Valèria Gaillard tradueixen al català començant pel darrer volum, La mesura dels nostres dies.
Després de l’alliberament
Recopilats un quart de segle després de la fi del nazisme, els testimonis de dones que recull Delbo –i els sentiments que ella mateixa intercala en textos breus i en poemes d’una bellesa impressionants– no se centren tant en la cruesa de la vida als camps com en la deshumanització de la vida després de l’alliberament. “Tot em mostrava la seva falsedat i em desesperava haver perdut tota capacitat d’il·lusió i de somni, tota permeabilitat a la imaginació, a l’explicació. Això és el que va morir de mi a Auschwitz”, confessa. I ho remata en vers: “El meu cor ha perdut la seva pena / ha perdut la seva raó de bategar / m’han tornat la vida / i sóc aquí davant la vida / com davant d’un vestit / que ja no et va bé”. Per les dones com ella, que van sobreviure coneixent la diferència entre l’abans i el després d’Auschwitz, fer memòria de l’experiència i reconquerir la seva pròpia memòria i les facultats per somniar i riure, per viure, es va convertir en un deure i un compromís en favor de les oblidades i dels oblidats que cal revalidar sempre. “Forçar l’oblit fent el que fa tothom a la vida, quin error de càlcul”, li diu una camarada. “Sortir de la història / per entrar en la vida / intenteu-ho vosaltres també i ja veureu”, respon ella. Llegiu i veureu si això és una dona.
Compreu La mesura dels nostres dies a Llibreriesobertes.cat
Podeu aconseguir La mesura dels nostres dies al web de 'Llibreries Obertes', una iniciativa que permet comprar llibres per endavant i que vol ajudar les llibreries en aquests dies de confinament. Per aconseguir-ne un volum, només cal que el cerqueu al catàleg i feu la comanda. La llibreria rebrà els diners de la compra i vosaltres podreu anar a buscar el llibre quan torni a aixecar la persiana. La mesura dels nostres dies el trobareu aquí. Què? Us animeu a comprar-lo?
Comentaris