El MAC a casa: entreu al Museu d'Arqueologia de Catalunya
A 'La història a casa', ja us hem parlat en un parell d'ocasions del MAC, dels recursos que ofereix per descobrir-lo des de casa; doncs avui ho tornem a fer, perquè encara n'hi ha més. Llegiu i ho veureu!

Què amaga una pedra de sílex de fa uns sis mil anys? Per què és una troballa important en el món de l'arqueologia? Què feia a l'aixovar d'un enterrament de la necròpolis neolítica de la Bòbila d'en Sallent, a Cerdanyola del Vallès? Quins secrets s'amaguen a l'arxiu fotogràfic del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC)? Totes aquestes preguntes les plantegen i les responen investigadors del museu en uns vídeos breus que s'anuncien a les xarxes socials del MAC i es publiquen al seu canal de YouTube amb l'etiqueta #MuseuEndins. Amb aquestes càpsules descobrireu aspectes misteriosos i desconeguts del nostre patrimoni i, també, la gran tasca que fa aquest equipament. Els vídeos es presenten cada dilluns a les xarxes del museu (Twitter, Facebook i Instagram). Si no els veieu, no us preocupeu, perquè els podreu recuperar al canal de YouTube. Us en deixem un per fer-vos-en un tast.

Un dels recursos del MAC en línia són les maquetes tridimensionals de peces arqueològiques com la de la imatge, que mostra la vaixella ibèrica de Fontscaldes, a l'Alt Camp, una peça de fa més de dos mil cent anys. Podeu veure les imatges en 360 graus i, també, veure-les en ulleres de realitat virtual. Cada maqueta s'acompanya d'una fitxa explicativa que us animem a llegir.
A més de les imatges en 3D, hi trobareu recursos educatius, els vídeos dels jaciments submarins que us vam ensenyar fa uns dies, documentals i llibres electrònics, com aquest sobre el jaciment neolític de la Draga, a Banyoles.

Aquesta activitat és per als grans de la casa. Preneu-ne nota: són debats que es fan a l'Instagram del MAC, cada dijous de maig a les 19 hores. Durant l'activitat, diversos especialistes donen a conèixer aspectes de l'exposició Art primer: artistes de la prehistòria, una mostra que se centra en l’art rupestre llevantí a Catalunya, però que també exposa rellevants peces de tot l’arc mediterrani.
El programa de les properes sessions és el següent:
- El tatuatge prehistòric, més antic i comú del que pensàvem. 14 de maig. Antoni Palomo i Mikel Aguirre.
- Les dones en l'art prehistòric, una història de l'oblit. 21 de maig. Raquel Piqué i Margarita Sánchez.
- La ruta de l'art rupestre i el Cogul, i com difondre un patrimoni universal. 28 de maig. Anna Garrido i Anna Torres.
Comentaris