QUIN VA SER L'EQUIP DEL RÈGIM?
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
El SÀPIENS que Florentino no vol que llegeixis
La història a casa

Quin és el primer quadre on apareix algú amb ulleres?

El pintor italià Tommaso da Modena va representar el cardenal Hug de Provença el 1532 davant d'un escriptori i utilitzant aquest instrument òptic

Xavier Duran
Quadre del cardenal Hug de Provença amb ulleres, fet per Tommaso da Modena l'any 1352
Quadre del cardenal Hug de Provença amb ulleres, fet per Tommaso da Modena l'any 1352

És ben curiós que un invent per veure-hi millor tingui una història tan poc clara. Els xinesos ja utilitzaven vidres correctors al segle XIII i deien que havien importat la tecnologia de l’Orient Mitjà. Però una cosa és fer servir lents d’augment i una altra, poder portar-les posades. La història més repetida ens porta a Europa i fa aparèixer diversos noms, com Salvino d’Amate i el frare dominic Alessandro da Spina. I fins i tot es diu que, fos qui fos, ho havia copiat d’algú que no coneixem. Finalment, hi ha qui es decanta pel monjo Roger Bacon, que almenys tenia coneixements d’òptica.

Podem assegurar que el primer quadre on apareix algú amb ulleres és el retrat del cardenal Hug de Provença, pintat per Tommaso da Modena el 1352. El religiós apareix davant d’un escriptori, cosa que dóna suport a la idea que les ulleres es feien servir inicialment per millorar la visió de prop. Les ulleres per miopia van aparèixer al final del segle XVI o principi del XVII. I les bifocals s’atribueixen a Benjamin Franklin.

Aguantar les ulleres va ser un altre problema tècnic. Entre altres sistemes es van fer famoses les que es posaven com unes pinces. Però al segle XVIII —sembla que l’any 1727— un anglès, Edward Scarlett, va crear el sistema que coneixem avui dia, que barreja dos sentits i fa necessàries les orelles per tenir millor visió. Sembla que, de la fosca història de les ulleres, aquest episodi és el que més s’aguanta.

Subscriu-t'hi

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 255 de SÀPIENS (juny 2023)

El règim contra el Barça

La revista que Florentino no vol que llegeixis

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto