OFERTA ESPECIAL -45%
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Subscriu-t'hi ara i gaudeix de tot un any d'un descompte únic!
Interactius

[INTERACTIU] Catalans a la conquesta d'Alaska

Reproduïm en un mapa l'expedició dels soldats de la Companyia Franca de Voluntaris de Catalunya que va culminar en la presa de possessió d'aquest territori per part de l'imperi espanyol

Sebastià Bennasar (text) / Jaume Sobrequés (assessorament) / Sandra Lleida (interactiu)

A la darreria del segle XVIII, els mandataris europeus finançaven expedicions a fi de localitzar un pas entre l’Atlàntic i el Pacífic pel nord. La Reial Armada Espanyola va enviar-hi diverses exploracions des de Mèxic, i el 1774 el mallorquí Joan Pérez Hernández va ser el primer a fondejar l’arxipèlag de Nootka (al Canadà). Però les naus angleses també rondaven la zona. Per aquest motiu, l’hivern del 1789 el rei Carles III va enviar-hi una missió liderada pel comandant sevillà Esteban Martínez, qui va posar les bases perquè s’hi pogués construir un fort. A la mort del monarca van arribar ordres de desmantellar la posició, unes ordres que van ser ràpidament contradites pel nou virrei. Però, a causa de la lenta i complicada comunicació entre la Península i les colònies, els homes de Martínez ja estaven desmuntant el fort. Calia tornar a fer la feina de nou.

Els encarregats de la reocupació van ser els soldats de la Companyia Franca de Voluntaris de Catalunya. Sota les ordres de Pere d'Alberni, van prendre possessió d'Alaska i tota la costa occidental de l’actual Canadà. Gràcies a això, l’imperi espanyol abastava la seva màxima extensió territorial. En aquest mapa podeu veure el viatge dels voluntaris catalans des del seu quarter a Guadalajara (Mèxic) fins a l'illa de Nootka (Canadà), des d'on es van embarcar en una missió per conquerir Alaska.

Subscriu-t'hi

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Si has arribat fins aquí deu ser per alguna cosa i volem pensar que és perquè t'ha agradat el que has vist. Per això t'animem a subscriure't a SÀPIENS (si és que encara no ho has fet) o a buscar-nos, cada mes, al teu quiosc.

Volem créixer i volem fer-ho amb tu!

Subscriu-t'hi

Comentaris

Portada del número 259 de SÀPIENS (octubre 2023)

Els catalans de Felip V

Descobrim qui van ser els homes de negocis més importants de la Catalunya borbònica

ESCULL LA TEVA OFERTA I SUBSCRIU-T’HI AVUI MATEIX!

Subscriu-t'hi

Números endarrerits

En vols més?

Inscriu-te al newsletter de SÀPIENS i uneix-te a la nostra família. Ja som més de 26.000

 
Aquest lloc web utilitza 'cookies' pròpies i de tercers per recopilar informació amb una finalitat tècnica. No es guarden ni cedeixen les dades de caràcter personal de ningú sense el seu consentiment. Igualment, s'informa que aquest lloc web disposa d'enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a Abacus. Més informació Accepto