Empar Moliner: "La confluència d’èpoques al castell monestir d’Escornalbou és fascinant”
La periodista i escriptora escull com a monument favorit aquest conjunt medieval reconstruït al segle XX

Dalt del turó de Santa Bàrbara, a Riudecanyes, s’aixeca el castell monestir d’Escornalbou, un palau senyorial de principis del segle XX construït sobre un antic monestir i un castell medievals. "La barreja d'èpoques que es poden trobar en aquest monument és fascinant", destaca l’escriptora i periodista Empar Moliner, fascinada per la confluència de l’art romànic, present en l’antic monestir de Sant Miquel i, també, pels seus remots orígens romans, ja que el conjunt medieval s’hauria construït sobre les restes d’una fortalesa del segle III.
Crítica i humor
Empar Moliner és una escriptora i periodista que es caracteritza pels seus escrits àcids i crítics sobre els temps que vivim. Va començar la seva carrera als serveis informatius de COM Ràdio i a l’edició barcelonina d’‘El País’. El 1999 va publicar el seu primer llibre, ‘L’ensenyador de pisos que odiava els mims’, un recull de relats satírics amb què es guanyà l’aprovació de crítica i públic.
L’any següent va publicar la novel·la ‘Feli, l’esthéticienne’, amb la qual va guanyar el Premi Josep Pla i el 2004 va veure la llum ‘T’estimo si he begut’, considerat el millor llibre per ‘El Periódico’ i ‘La Vanguardia’. En paral·lel a la seva carrera d’escriptora i articulista, Empar Moliner també ha forjat una sòlida trajectòria a ràdio i televisió, com a tertuliana a ‘Els matins’ de TV3, per exemple, i altres col·laboracions.
Claustre jardí del castell monestir d'Escornalbou
Escollir el monument favorit dels catalans
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.
En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfrontaran el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!
Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.
La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, 'El monument favorit dels catalans' té una gran novetat. I és que als resultats finals de les semifinals i de la final s'hi afegirà una quantitat de vots extra, els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada enfrontament, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.
Comentaris