Actualitat 2019

Rosa Regàs: "Alguna cosa de nosaltres mateixos viu a Sant Pere de Rodes”

El conjunt monumental empordanès és escollit per l'escriptora per la seva grandiositat, misteri i història

18 de de març de 2019
Rosa Regàs
Rosa Regàs Rafa Estévez-Ara Llibres

L’escriptora Rosa Regàs no dubta a escollir Sant Pere de Rodes com el seu monument favorit de Catalunya perquè “la seva grandiositat es barreja amb la del paisatge on neix i creix, i es manté al llarg dels segles”, però també “perquè hi ha alguna cosa de misteri en ell i en tota la història que l’envolta”. 

Segons l’autora catalana, aquest conjunt monumental “és un monument que no necessita paraules buides o manipulades per fer-nos sentir que alguna cosa de nosaltres mateixos viu en l’antic, màgic i esplèndid monestir”, i assegura que “en veure’l, en recordar-lo, m’emociono tant avui com el primer dia que el vaig descobrir fa més de mig segle”.

Una llarga trajectòria
Rosa Regàs és una de les escriptores més prolífiques del nostre país, va guanyar el Premi Nadal amb 'Azul' el 1994 i és autora de les novel·les 'Luna, lunera' (1999, premi Ciutat de Barcelona) i 'La canción de Dorotea' (2001, premi Planeta). Ha publicat els volums de narracions 'Pobre corazón' (1996), 'Desde el mar' (1996) i 'Vent Armat' (2006), i el llibre de contes infantils 'Hi havia una vegada' (2001). Va ser traductora de l’ONU (1984-1994) i directora de la Biblioteca Nacional de Madrid (2004-2007), i el 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi i fou nomenada Chevalier de la Légion d’Honneur per la República Francesa. El 2105 va publicar la seva obra autobiogràfica 'Una llarga adolescència', que relata el món de la crua postguerra a Barcelona. 

 

Vista des del Monestir de Sant Pere de Rodes
Vista des del monestir de Sant Pere de Rodes
 

Escollir 'El monument favorit dels catalans'
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.

En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfrontaran el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!

Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.

La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, El monument favorit dels catalans té una gran novetat. I és que als resultats finals de cada fase s'hi afegirà una quantitat de vots extra, els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada fase, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.

Comentaris