Monument favorit 2016

La Seu Vella és el monument favorit dels catalans

Després de superar Sant Climent de Taüll en una final molt ajustada, la icona patrimonial de Lleida es proclama vencedora

18 de de maig de 2016
Seu Vella de Lleida
Seu Vella de Lleida

Després de nou setmanes de concurs finalment hem conegut quin és el monument favorit dels catalans: el Turó de la Seu Vella.

El monument de Lleida s'ha imposat a Sant Climent de Taüll en la final del concurs, que s'ha celebrat entre l'11 i el 18 de maig. Una votació de rècord, ja que hi ha hagut 118.830 vots. La Seu n'ha sumat 60.017 al seu favor, davant dels 58.813 vots que ha recollit l'església de la Vall de Boí.

Els dos finalistes arribaven a aquesta última prova després d'haver superat al castell de Miravet i Sant Pere de Rodes. Abans, ja s'havien enfrontat a Empúries i l'amfiteatre de Tarragona, a quarts de final. De fet, la Seu Vella ja va quedar en primera posició a la fase classificatòria, disputada entre el 16 i el 30 de març, amb Sant Climent de Taüll en segona posició. El monument del Segrià, doncs, s'ha mantingut imbatible des del començament.

El resultat, des de Lleida
Fa pocs minuts, en directe a 'La tribu de Catalunya Ràdio', hem conegut el nom del guanyador. Una unitat mòbil del programa s'ha desplaçat fins a la ciutat de Lleida per donar en directe el resultat de la gran final monumental. L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, s'ha mostrat molt satisfet perquè el Turó de la Seu Vella hagi guanyat el concurs, ara que el conjunt monumental està tramitant la seva candidatura per ser declarat patrimoni mundial per la Unesco.

"És un monument molt lligat a la història dels país, a la creació de la corona catalanoaragonesa, i s'hi va coronar com a rei un nen de 6 anys, el rei Jaume I el Conqueridor", ha afirmat Jordi Creus, director general de Sàpiens Publicacions, impulsora del concurs del monument favorit, en declaracions al programa. Creus també ha destacat que, amb el concurs, "hem aconseguit fer visible el patrimoni del país".

Àlex Susanna, director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, ha afirmat des de Lleida que el que més li ha agradat del concurs és que "ningú, a priori, no s'hagués inclinat pel Turó de la Seu Vella, però això ha fet que el concurs hagi estat més interessant, perquè ha estat realment imprevisible".

El concurs més 'monumental'
Aquesta iniciativa, de les revistes SÀPIENS i DESCOBRIR, ha comptat amb el suport de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i del programa 'La tribu de Catalunya Ràdio' que ha realitzat un seguiment setmanal del concurs.

Cal recordar que, en un inici, els monuments que hi participaven eren 10, triats per experts: l'amfiteatre romà de Tarragona, el jaciment d'Empúries, l'església de Sant Climent de Taüll i el romànic de la Vall de Boí, el monestir de Santes Creus, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, el castell de Miravet, el Palau de la Música Catalana, el Turó de la Seu Vella de Lleida, la Sagrada Família i el call jueu de Girona. Però només un podia ser el guanyador.

A més, cada setmana s'han sortejat més d'un centenar de premis, entre tots els participants que han aportat el seu vot per decidir entre totes aquestes icones. Al web del monument favorit hi trobareu la llista de guanyadors dels premis sortejats aquesta darrera setmana, entre els quals hi ha estades en cases rurals o àpats en grans restaurants.

Comentaris