Actualitat 2019

Cinc curiositats sobre Picasso i Horta de Sant Joan

Recordem les dues estades que va fer el pintor a aquesta població de la Terra Alta, el 1898 i el 1909, unes visites que el van marcar molt i que van propiciar el naixement del cubisme

Jordi Calvet
20 de de març de 2019
Centre Picasso a Horta de Sant Joan
Centre Picasso a Horta de Sant Joan

1. Va arribar a Horta de Sant Joan malalt d'escarlatina 
Picasso va arribar a Horta de Sant Joan el 1898 amb 15 anys per recuperarse d’una escarlatina convidat pel seu amic i company a l’Escola de Belles Arts de l’antiga Llotja de Barcelona Manuel Pallarès. S’hi estaria fins al febrer del 1899. El Mas Tafetans, la casa pairal que els Pallarès tenien a Lledó, a prop del riu Algars, és on Picasso va iniciar la recuperació i on va descobrir el món rural que començaria a observar, dibuixar i pintar. 'El Mas Tafetans', un oli sobre tela, es pot veure actualment al Museu Picasso de Barcelona.

2. Va passar setmanes pintant i dibuixant a una cova del massís dels Ports 
Un cop recuperat de la malaltia, a l’estiu, Picasso i Pallarès van decidir fer un viatge al massís dels Ports. Van acampar en una cova, una balma, de fet, que servia de refugi a pastors, a prop dels ullals de Morago. Allí hi passarien unes setmanes pintant i dibuixant pagesos, pastors, cabres i el Mas Quiquet. Aquesta masia, la més propera a la cova, era on els dos joves anaven a buscar els queviures que els feien arribar amb burro. Es diu que va ser durant aquesta estada i després de les emocions viscudes en aquest indret natural que el jove Pablo Ruiz va abandonar el nom per dir-se, ras i curt, Picasso. La pintura El Mas Quiquet també es pot veure al museu de Barcelona.

3. Va desenvolupar el cubisme tot inspirant-se en l'entorn natural d'Horta
Després de viure un temps a París, l’estiu del 1909 Picasso va decidir tornar a Horta. En lloc de Pallarès, l’acompanyava Fernande Olivier, la seva primera companya. Es va allotjar al Trompet, un hostal que aleshores hi havia a la plaça de l’Església. A la mateixa plaça el forner del poble li va llogar una habitació que faria servir d’estudi. És durant aquesta estada que Picasso, a partir del que havia après a París, desenvolupa el cubisme inspirant-se en elements de l’entorn natural. La Bassa d’Horta és un exemple d’aquesta època, una obra cubista d’una col·lecció particular de Nova York.

4. Un dels indrets que més el van impactar va ser el convent de Sant Salvador i la muntanya de Santa Bàrbara
Un dels indrets d’Horta que més van impactar Picasso va ser el convent d’origen templer de Sant Salvador i la muntanya de Santa Bàrbara, fins al punt que solia dur allà on anava a viure un quadre de la muntanya que li havia regalat Pallarès. En la segona estada, Picasso va unir en un quadre les dues coses que més s’estimava. Així va fer un retrat de Fernande on el coll és, de fet, la muntanya, tot aprofitant la seva curiosa forma piramidal. Fernande sobre fons de muntanyes es troba en una col·lecció de Frankfurt.

A l’Antic Hospital d’Horta de Sant Joan, un edifici renaixentista del 1580, hi ha el Centre Picasso, on es poden veure reproduccions de gairebé totes les obres que Picasso va fer durant les dues estades al poble, a més d’altres que va pintar en altres indrets, però evocant paisatges d’Horta. Es tracta d’un recull on predominen els paisatges, que permet veure tant l’evolució artística de Picasso com la seva interpretació de l’entorn a partir de l’esclat del cubisme.

5. Es diu que va portar el primer bitllet de 1.000 pessetes al poble 
Quan Picasso va tornar a Horta per segona vegada, ja disposava d’una certa posició. Es diu que va ser ell qui va dur el primer bitllet de 1.000 pessetes al poble i, també, el primer a dur-hi una càmera fotogràfica. Algunes de les fotografies que va fer aleshores van formar part d’una de les dues exposicions que va preparar el Centre Picasso per celebrar el centenari de la visita. L’altra consistia en un recull de dibuixos dels amics de Picasso fets pel mateix artista.

Comentaris