Actualitat

Joel Joan: "Les Reials Drassanes són el millor exemple de l’expansió marítima catalana"

L'actor tria les Reials Drassanes de Barcelona com a monument favorit per la seva robusta història

14 de març de 2019
Joel Joan
Joel Joan

Va ser durant el regnat de Pere el Gran que es van bastir les Reials Drassanes de Barcelona, un exemple de l’esplendor naval catalana de segles enrere. Va ser en temps de la conquesta de Sicília quan s’aixecaren les drassanes que han perdurat fins a l’actualitat, tot i que va ser Pere el Cerimoniós qui va manar cobrir-les per tal de protegir les naus.

L’actor Joel Joan tria aquest espectacular edifici militar d’estil gòtic perquè “representa com cap altre monument l’expansió marinera dels nostres avantpassats”. Actualment acull el Museu Marítim de Barcelona,a més de ser la seu de nombrosos esdeveniments i iniciatives amb què s'obre a la ciutadania. 

Un actor que és un ‘crac’
Joel Joan (Barcelona, 1970) és un actor, guionista i director que va començar la seva carrera al teatre de la mà de directors de primera línia com Calixto Bieito i Sergi Belbel. Va ser una de les cares més populars de la sèrie diària de TV3 ‘Poblenou’, tot i que el paper pel qual és més conegut és el de David Güell de ‘Plats bruts’, una comèdia de situació on interpretava un jove aburgesat, estudiant a l’Institut del Teatre.

Amb la sèrie ‘Porca misèria’ va coincidir amb la seva parella, l’actriu Anna Sahun, una barreja entre ficció i realitat que també es veu al seu següent projecte, ‘El crac’, on feia d’ell mateix. Promotor de la plataforma Sobirania i Progrés, en els darrers anys ha esdevingut una de les cares més compromeses amb el procés sobiranista català. També va presidir l'Acadèmia del Cinema Català des de la seva fundació, el 2008, fins al 2013.
 

Reials Drassanes de Barcelona

Reials Drassanes de Barcelona

 

Escollir 'El monument favorit dels catalans'
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.

En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfrontaran el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!

Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.

La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, 'El monument favorit dels catalans' té una gran novetat. I és que als resultats finals de cada fase s'hi afegirà una quantitat de vots extra (el "bonus Popap"), els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada enfrontament, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.

Comentaris