Actualitat 2019

Qui va ser l'arquitecte de Santa Maria del Mar?

Us expliquem el poc que es coneix de Berenguer de Montagut, mestre d'obres de la catedral del mar

Joan Esculies (text), Joan-Albert Adell (assessorament)
04 de d’abril de 2019
Interior de Santa Maria del Mar
Interior de Santa Maria del Mar Josep Giribet

Berenguer de Montagut va ser el mestre d'obres de Santa Maria del Mar. No se'n sap la data ni el lloc de naixement, ni tampoc quan va morir. Només trobem el seu nom documentat en relació amb la seva obra. 

Quines obres va fer?

  • El 16 de desembre de l'any 1318 se li va encarregar l'obra del Pont Nou de Manresa.
  • El 29 de juny del 1322 fou nomenat mestre d'obres de l'església del Carme de Manresa (enderrocada durant la Guerra Civil).
  • Un dia després, el 30 de juny de 1322, signà com a director de les obres de Santa Maria de l'Aurora, també de Manresa.
  • El 2 de març del 1329, juntament amb Ramon Despuig, va ser nomenat per obrar Santa Maria del Mar de Barcelona. 

​Es considera que aquestes quatre obres les va dissenyar Montagut. Alguns autors li atribueixen també el santuari de la Mare de Déu del Lledó de Valls, i d'altres fins i tot el disseny de la Seu de Palma, per semblances arquitectòniques amb la resta de construccions, si bé no hi ha documents que ho verifiquin. 

Com era el seu estil?
Les seves construccions són excepcionalment àmplies. Sembla que les esglésies que va construir vulguin aconseguir l'espai unitari malgrat ser de tres naus. A més, en la seva obra hi ha una austeritat important pel que fa a les diverses estructures arquitectòniques. Usava pilars octogonals nus sense motllures, panys de paret plans i pocs elements decoratius. La separació entre pilars de les seves esglésies, segons Cirici Pellicer, és de les més grans del gòtic europeu. 

Comentaris