Monuments finalistes

L’Esquerda

Les Masies de Roda (Osona)

16 de de març de 2019
El Jaciment arqueològic de l'Esquerda és el monument favorit dels catalans 2019
El Jaciment arqueològic de l'Esquerda és el monument favorit dels catalans 2019 Museu Arqueològic de l'Esquerda

Situat dalt d’un dels meandres espadats del riu Ter, el jaciment ibèric i medieval de l’Esquerda s’imposa sobre la plana de Vic i el massís de les Guilleries. Avui dia ens proporciona una vista immillorable dels paisatges osonencs, però els antics pobladors tenien motius ben diferents per establir-se en aquest punt tan privilegiat.  

Un poblat ibèric de la tribu dels ausetans va ocupar aquest indret per les seves excel·lents característiques estratègiques de defensa i control del territori. Això segurament explica el poblament pràcticament ininterromput de l’Esquerda des de l'edat del bronze final fins al 1314, amb evidències ibèriques, visigodes, carolíngies i medievals.

L’amplitud cronològica dóna gran importància al jaciment, juntament amb la seva extensió de 12 hectàrees i la bona conservació de les seves construccions, que documenten l’evolució urbanística en els diferents períodes. Per això l’any 2006 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

El que no us podeu perdre
Passejant pels carrers de Roda Ciutat, l’antic nom de l’Esquerda, trobem les restes de cases i tallers al voltant d’una plaça central i d’una església romànica, un espai de magatzems, una muralla i les estructures de torres de defensa. La majoria de les restes corresponen al poblat medieval, però aquest va seguir la mateixa planificació urbanística que l’'oppidum' ibèric.

Informació pràctica

  • Jaciment Arqueològic de l’Esquerda - Museu Arqueològic de l'Esquerda
  • Adreça del jaciment: Comtat d'Osona, s/n. 08510. Les Masies de Roda (Osona).
  • Adreça del museu: Pere Baurier, s/n. 08510. Roda de Ter (Osona). Tel. 93 854 02 71 / 625 033 580
  • Horari:
    • De dimarts a divendres, de 10 a 14 h.
    • Dimarts, de 17 a 19 h (de l'1 d'abril a l'1 de novembre)
    • Dissabtes, diumenges i festius, de 10.30 a 13.30 h.
  • L’accés és gratuït, i el primer diumenge de mes s'hi fa una visita guiada a les 12 h.


Més idees per esprémer la visita

  • Les fabuloses històries de l'Esquerda. Si aneu amb nens, podeu reservar una visita teatralitzada amb el Bufó Floduc, un simpàtic personatge que us explicarà totes les històries que coneix sobre l'Esquerda i la gent que hi va viure durant 2.500 anys.
  • Museu Arqueològic de l’Esquerda. A tocar del poblat hi trobareu el Museu, on podeu visitar l’exposició permanent i les temporals. Podeu aprofundir en la història i les característiques del jaciment, en la recerca i els treballs arqueològics que s’hi realitzen permanentment, i conèixer la col·lecció d’objectes trobats durant les excavacions. Hi ha ceràmiques, eines de ferro i de bronze, objectes de pedra, armes ibèriques del segle III aC...

Comentaris