Premis

Un tast d'història i vins a Escaladei

Sortegem un paquet únic per descobrir la primera cartoixa de la península Ibèrica i la tradició vinícola del Priorat

06 de de març de 2019
Cartoixa d'Escaladei
Cartoixa d'Escaladei

Us heu preguntat mai com vivien els monjos cartoixans de l’edat mitjana? Com era el seu dia a dia, en què treballaven, com es relacionaven... Ho podreu descobrir amb el cap de setmana que sortegem per a dues persones a la comarca del Priorat, ple d’història i amenitzat amb vi.

La cartoixa d’Escaladei va ser la primera de la península Ibèrica. Fundada el 1194 en una vall protegida per la serra de Montsant, és un espai tranquil marcat durant segles pel silenci i l’oració que la regla de Sant Bru marcava als monjos cartoixans. Va viure la seva màxima esplendor als segles XVI i XVII, com us explicaran en aquesta visita guiada amb audiovisual.

Vins cartoixans
Centenària és també la tradició vinícola de la zona. Ho podreu comprovar amb una visita al Celler Scala Dei, fundat el 1840 a les antigues dependències dels cartoixans i d'on van sortir les primeres ampolles de vi del Priorat cap a l’Exposició Universal de París de 1878. Avui dia encara es pot visitar l’antiga cava dels cartoixans del segle XVII. El segon celler que coneixereu és Buil & Giné, dotat de l’última tecnologia i amb un impacte mínim en el paisatge.

Passat i present de la indústria del vi del Priorat se citen en aquest premi, que també inclou una nit d’allotjament en habitació doble i mitja pensió a l’Hotel Sport de Falset.

Escollir 'El monument favorit dels catalans'
La revista SÀPIENS, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i Catalunya Ràdio organitzen la quarta edició del concurs que des del 2016 escull el monument favorit de Catalunya.

En el concurs, 12 monuments aspiren a 'El monument favorit dels catalans'. Deu són triats per un jurat i els altres dos són escollits per proposta popular, en una primera fase en què qualsevol usuari pot proposar un monument. Després d'aquesta primera setmana, comencen les votacions: en la primera (del 20 al 27 de març), s'enfronten els 12 monuments finalistes, dels quals només quatre es classifiquen per a les semifinals. En la primera semifinal s'enfrontaran el primer i el quart, i, en la segona, el segon i el tercer. Els guanyadors de cada semifinal es batran en la gran final, que serà del 10 al 17 d'abril. Aquell dia sabrem quin és 'El monument favorit dels catalans' 2019!

Com es vota?
Per votar i optar als premis, us heu de registrar al web. Podeu emetre un vot cada hora, sempre a sapiens.cat/monumentfavorit. Com sempre, us anirem informant a xarxes, especialment al Twitter, amb l'etiqueta #monumentCat.

La gran novetat del 2019: el bonus Popap
Aquest 2019, 'El monument favorit dels catalans' té una gran novetat. I és que als resultats finals de cada fase s'hi afegirà una quantitat de vots extra (el "bonus Popap"), els recollits en una enquesta que es farà a l'Instagram del programa 'Popap', de Catalunya Ràdio. Un dia abans de la fi de cada enfrontament, s'obrirà una enquesta al programa conduït per Mariola Dinarès en què es batran els monuments que s'enfronten en les semifinals i en la final. L’enquesta es vehicularà a l’Instagram del programa, mitjançant l’Instagram Stories; començarà a les 13.30 h del dia anterior de la fi de la fase en concret i acabarà 24 hores després (a les 13.30 h del dia en què es tanca la fase). El guanyador de l'enquesta rebrà un bonus Popap: 2.000 vots extra que s'afegiran al resultat obtingut al web del concurs. En el cas de la final, aquest bonus serà de 3.000 vots. Consulteu les bases del concurs per saber-ne tots els detalls.

Comentaris