Monuments finalistes

Basílica de Santa Maria del Mar

Barcelona (Barcelonès)

22 de de març de 2019
Façana de la basílica de Santa Maria del Mar
Façana de la basílica de Santa Maria del Mar Getty Images

Santa Maria del Mar és la catedral del poble de Barcelona. El poble la va pagar i el poble va posar les seves mans i espatlles per transportar les pedres que avui la sostenen des de la muntanya de Montjuïc.

I és que al segle XIV, Vilanova de la Mar, actual barri de la Ribera, va experimentar un creixement econòmic espectacular i va esdevenir el més densament poblat de la ciutat. La parròquia va quedar petita per a tants fidels i els habitants benestants van començar a demanar un temple digne del seu poder i prosperitat.

El Bisbat, un pèl ofegat amb la construcció de la catedral de Barcelona, hi va accedir a canvi que els parroquians es fessin càrrec del cost de l'obra. És així com el 1329 es va projectar la basílica de Santa Maria del Mar, que es va edificar en tan sols 54 anys gràcies a la col·laboració dels estibadors del port, els pescadors i els veïns del barri. En homenatge a l’esforç d’aquests homes, es troben representats en els capitells i en els repussats de bronze de les portes.

L’edifici ens deixa bocabadats quan arribem, per qualsevol dels carrers que ens hi porten, a la petita plaça de Santa Maria, ocupada només per la imponent basílica. És un dels millors exemples del gòtic català, amb la sobrietat i l’horitzontalitat dels seus murs i la sensació de lleugeresa i immensitat del seu interior, que, tot i estar format per tres naus, es mostra com un espai diàfan i unitari.

El que no us podeu perdre
Si visiteu Santa Maria del Mar, no deixeu de pujar a les torres i les terrasses. Des de les altures, coneixereu detalls de la construcció del monument des d’una altra perspectiva, però també gaudireu d’una vista fantàstica sobre Barcelona. Us apropareu com mai a la rosassa, els contraforts, els finestrals i les gàrgoles, i podreu repassar la història de la ciutat mentre admireu els monuments que se us presentaran davant els ulls: la catedral, la Sagrada Família, el Born Centre Cultural...

Informació pràctica

  • Basílica de Santa Maria del Mar
  • Plaça de Santa Maria, 1. 08003 Barcelona. Tel. 93 310 23 90
  • De dilluns a dissabte, de 9 a 13 h i de 17 a 20.30 h. Diumenge, de 10 a 14 h i de 17 a 20 h.
  • Visita lliure, 5 € (reduïda, 4 €). Visita guiada completa, 10 € (reduïda, entre 8,50 i 9 €). Només les terrasses, 8,5 € (reduïda, 7 €). Menors de 8 anys, gratuït


Més idees per esprémer la visita

  • Capvespres a Santa Maria del Mar. Els caps de setmana d’estiu, quan cau la nit, Santa Maria obre les portes per mostrar-se des d’una perspectiva totalment inèdita. Podeu passejar pels seus racons en una visita nocturna més íntima i pujar al terrat per contemplar Barcelona il·luminada.
  • El Fossar de les Moreres. En un lateral de la basílica s'erigeix un monument als caiguts en el setge de Barcelona del 1714, sobre la fossa comuna on van ser enterrades les víctimes i on antigament hi havia el cementiri de Santa Maria. És un memorial de forta càrrega simbòlica i una flama que sempre crema recorda l'etern homenatge.

Comentaris