Monuments finalistes

Castell monestir d'Escornalbou

Riudecanyes (Baix Camp)

21 de de març de 2019
Castell monestir d'Escornalbou
Castell monestir d'Escornalbou

El castell monestir d’Escornalbou és un palau senyorial de principis del segle XX amb un passat que es remunta a l’època romana. I és que és fruit d’una restauració de dos edificis medievals, el monestir de Sant Miquel, fundat el 1153, i un castell construït al damunt de les restes d’una fortalesa romana del segle III.

El conjunt de Riudecanyes va ser, durant més de sis segles, el centre de la Baronia d’Escornalbou, que reunia les poblacions de Duesaigües, Riudecanyes, Vilanova d'Escornalbou, l'Argentera, Colldejou, Pradell de la Teixeta i la Torre de Fontaubella. Després de la desamortització de Mendizábal el 1835, va quedar pràcticament en ruïnes, fins que el diplomàtic, egiptòleg i filantrop Eduard Toda el va adquirir el 1911 per convertir-lo en la seva residència.

Enmig de la lliure reinterpretació que el propietari va fer-ne, s'entreveuen algunes restes del conjunt medieval. El castell va ser reconvertit en la casa senyorial i del monestir se’n va conservar l'església romànica, part de la sala capitular i el claustre. Aquest darrer forma part d’un jardí amb una vista espectacular sobre el Camp de Tarragona.

El que no us podeu perdre
Passejar per l’interior de la mansió significa viatjar en el temps i en la història. La visita permet conèixer l'ambient burgès del segle XX i assistir a una de les múltiples reunions que Toda organitzava amb les principals figures de la Renaixença catalana. A les diferents cambres hi ha mostres de les col·leccions de gravats, ceràmica i objectes que havia reunit en els seus viatges, així com una destacable biblioteca.

Informació pràctica

  • Castell monestir d’Escornalbou
  • Carretera d'Escornalbou, s/n. 43771 Riudecanyes (Baix Camp). Tel. 977 83 40 07.
  • Entrada general en dies laborables 2,50 €, reduïda 1,5 €. Caps de setmana, entrada general 5,5 € i reduïda 4,5 €. Dimarts, gratuït.
  • No es permet la visita lliure, cal acordar visites guiades o reservar activitats educatives. Consulteu els horaris al web.


Més idees per esprémer la visita

  • Passeig dels Frares. Després de visitar el castell, podeu fer una ruta a peu, tot seguint el camí que es va obrir l’any 1818 per obtenir pedra per a les ampliacions del convent. El recorregut voreja la muntanya d’Escornalbou fins arribar a l’ermita de Santa Bàrbara, i passa per diferents miradors i llocs d’interès com el passeig dels Frares, l’ermita de les Tres Verges o la Font del Sarraí. Des del cim tindreu una vista completa del castell d’Escornalbou.

Comentaris