Monuments finalistes

Cervera. Conjunt monumental

Cervera (Segarra)

20 de de març de 2019
Universitat de Cervera
Universitat de Cervera

El nucli antic de Cervera destaca per la riquesa del seu patrimoni monumental. Fins a 11 dels seus monuments són Bé Cultural d’Interès Nacional, pel seu valor històric, artístic i arquitectònic. Podem ressaltar-ne de molt interessants en diversos períodes, tot dibuixant la trajectòria del municipi des de la primera constància que en tenim, del segle XI.

La gran muralla, per exemple, es va construir a mitjan segle XIV durant el regnat de Pere el Cerimoniós, per unificar els diversos espais de poblament en una fortalesa: una vila closa -emmurallada antigament amb les mateixes façanes de les cases– urbanitzada al voltant d’un castell, alguns ravals adjacents, esglésies i el call jueu.  

Dins d’aquesta planificació es va construir també l’església gòtica de Santa Maria, al segle XIV. Posteriorment s’hi van fer modificacions com la construcció d'una cripta el 1588 sota l'altar major, la capella nova del Sant Misteri el 1630 o, la més important, la substitució de la façana per una de neogòtica l’any 1821. El campanar està encaixat entre l’església i la Paeria i té sis campanes que encara avui es toquen manualment.

Una de les icones de Cervera és sens dubte l’antiga universitat, un imponent edifici d’estil barroc i neoclàssic. Després de la guerra de Successió, el suport a Felip V va ser premiat amb la concessió d'una universitat el 1717 que substituiria totes les de Catalunya. Aquesta exclusivitat va portar un enorme auge econòmic i demogràfic al municipi.  
 

El que no us podeu perdre
Al nord de la ciutat hi trobem la Farinera del Sindicat Agrícola de Cervera, símbol del cooperativisme agrari dels segles XIX i XX. L’edifici modernista, projectat l’any 1920 pel deixeble de Gaudí Cèsar Martinell i Brunet, allotjava la fàbrica, servia de magatzem de cereals i facilitava serveis agrícoles als pagesos de la Segarra.
 

Informació pràctica


Més idees per esprémer la visita

  • Itineraris guiats. A Cervera s’organitzen fins a vuit itineraris guiats que recorren els principals monuments de la ciutat. Podeu escollir entre un passeig per tota la vila, una visita centrada en el 1714 o potser aprofundir més en la universitat o l’església de Santa Maria.
  • Visites teatralitzades. Si el que us agrada és rememorar els fets passats de la mà de personatges d’època, no us perdeu les visites 'Temps d’Universitat' i 'Muralles, bruixots i carrerons, descobreix tots els racons', que es fan alguns caps de setmana.
  • La Passió. De totes les passions de Crist que es representen cada any a Catalunya, la de Cervera és una de les més espectaculars. Representat des de fa més de 500 anys, l’espectacle adquireix al Gran Teatre de la Passió una dimensió molt especial, amb una obra de gran format per a 1.700 espectadors. Hi haurà 6 funcions durant els mesos de març i abril.

Comentaris