Monuments finalistes

Gerri de la Sal. Conjunt monumental

Gerri de la Sal (Pallars Sobirà)

17 de de març de 2019
Gerri de la Sal
Gerri de la Sal

La petita vila medieval de Gerri de la Sal sembla treta d’un conte de fades. Amagada entre dos congosts a la riba del riu Noguera Pallaresa, conserva el seu recinte tancat, un interessant patrimoni romànic i la petjada, encara viva, de la indústria que la convertí en una important potència econòmica: la sal.

La font d’aigua salada està documentada des del segle IX, i la seva explotació ha estat el principal motor econòmic de Gerri fins fa ben poc. La prosperitat d’aquesta indústria es troba plasmada en la Casa de la Sal o Reial Alfolí, l’edifici civil més gran de la comarca, on els saliners tractaven i emmagatzemaven la sal des de l’edat mitjana. La sal de Gerri era molt apreciada per la seva finor i la seva qualitat, i s’exportava fins i tot a França.

L’interès patrimonial de Gerri es completa amb el monestir de Santa Maria, temple romànic consagrat l’any 1164. Situat a l’altra banda del riu, s’hi arriba a través d’un magnífic pont romànic del segle XI. L’antic cenobi benedictí va ser un ric i important centre evangelitzador del Bisbat d’Urgell després del domini sarraí. Destaca pel campanar d’espadanya de tres pisos i, a l’interior, per les pintures murals al tremp d'època barroca, de gran interès decoratiu i simbòlic.

El que no us podeu perdre
L’Alfolí ha estat restaurat i avui alberga el Museu de Gerri de la Sal. Després de visitar les salines i la deu d’aigua, us recomanem que us hi acosteu per conèixer tot el procés productiu de la sal: com s’assecava, es collia, es transformava, s’emmagatzemava i es comercialitzava.

Informació pràctica


Més idees per esprémer la visita

  • Senderisme a Gerri. L’Ajuntament de Baix Pallars proposa un bon grapat de rutes a peu des del poble de Gerri, per conèixer els voltants. N’hi ha per a tots els públics, gustos i nivells físics.

Comentaris