Monuments finalistes

Fortalesa de Salses

Salses (Rosselló)

19 de de març de 2019
Fortalesa de Salses
Fortalesa de Salses © Albert Sarola Juanola

Ferran II d’Aragó va fer construir la fortalesa de Salses a finals del segle XV per protegir la frontera nord de Catalunya dels atacs francesos. Els seus predecessors són el Castell Vell i el Castell Reial. Del primer se’n té constància des del 1047, quan pertanyia als comtes del Rosselló. Quan va passar a mans d’Alfons I d’Aragó va ser substituït pel Castell Reial. En aquells temps, però, els enfrontaments eren constants, i en un d’ells el castell antic va ser arrasat per les tropes franceses.

La fortalesa actual, construïda entre 1497 i 1505, és una obra mestra de l’arquitectura militar. Va incorporar totes les modernitats de l’època i era capaç de resistir l’artilleria més avançada, amb una distribució en múltiples nivells, el sòl enfonsat, baluards, un fossat de 7 metres de profunditat i muralles de 10 metres de gruix.

Durant la guerra dels Trenta Anys va ser escenari de diversos setges i ocupacions, el 1639, el 1640... fins a ser definitivament conquerida pel regne de França el 1642. Poc després, la redistribució dels territoris del tractat dels Pirineus en va fer minvar la importància estratègica, en quedar lluny de la nova frontera.

El que no us podeu perdre
Actualment, la fortalesa és el Museu d’Història de Salses. A l'interior de l'edifici, de grans dimensions, s’hi pot conèixer la plaça d'armes, la casa del governador, la capella de Sant Sebastià, la presó, la infermeria, les quadres i el palau del rei de d’Aragó.

Informació pràctica

  • Fortalesa de Salses
  • B.P. 35. 66600 Salses-le-Château (Rosselló). Tel. + 33 468 38 60 13
  • Obert cada dia, excepte festius, de 10 a 12.45 h i de 14 a 17.15 h. De l’1 d’abril al 30 de setembre, de 10 a 18.30 h.
  • Entrada general, 8 €. Reduïda, 6,5 €.


Més idees per esprémer la visita

  • Visites comentades. Amb reserva prèvia podeu realitzar una visita comentada a la fortalesa, i conèixer de la mà d’un expert tots els secrets d’aquest indret fronterer tan disputat.
  • Passejar per Perpinyà. Salses es troba a tan sols 16 km de Perpinyà, la capital del Rosselló i de la Catalunya del Nord. És molt bona idea aprofitar la visita i acostar-se a aquesta preciosa ciutat impregnada de cultura catalana. A més, aquest 2019, la ciutat ha estat nomenada Capital de la Sardana. 

Comentaris