Monuments finalistes

Fundació Joan Miró

Barcelona (Barcelonès)

18 de de març de 2019
Fundació Joan Miró
Fundació Joan Miró © Fundació Joan Miró / Pere Pratdesaba

Un edifici d’estil racionalista amb trets mediterranis custodia, amagat entre els arbres de la muntanya de Montjuïc, més de 14.000 peces de la col·lecció del pintor surrealista Joan Miró. El mateix artista va crear la Fundació Joan Miró amb l’objectiu d’establir a Barcelona un espai de coneixement, recerca i difusió de l’art contemporani i d’intercanvi artístic a escala internacional.

Inaugurat l’any 1975, l’edifici que alberga la fundació és obra de l’arquitecte Josep Lluís Sert, gran amic de Miró i impulsor de l’arquitectura d’avantguarda a Catalunya. El desig de Miró era desfer la idea de museu entès com un temple de col·lecció d’objectes, per transformar-lo en un lloc dinàmic de descoberta, estudi i debat. Per això va demanar a Sert que construís un edifici amb personalitat pròpia, que mirés cap al futur.

El resultat és un exemple únic de diàleg entre artista i arquitecte per a la comunió de l’obra amb l’espai que l’acull i la integració d’aquests en el paisatge. Sert es va inspirar en les cases mediterrànies per dissenyar un edifici de formigó blanc d’espai obert, amb grans terrasses i patis interiors.

Tot plegat converteix l’edifici de la Fundació Miró, declarat Bé Nacional d’Interès Cultural, en una icona cultural i de modernitat de Barcelona.  

El que no us podeu perdre
La col·lecció és una de les més completes de Miró i permet fer un recorregut exhaustiu per la seva vida artística, des dels primers esbossos fins als quadres de grans dimensions propis de l'última etapa de la seva vida. La formen 217 pintures, 178 escultures, 9 tèxtils, 4 ceràmiques, prop de 8.000 dibuixos i l'obra gràfica gairebé completa, a més de la biblioteca personal de Miró. La col·lecció es complementa amb exposicions temporals d’artistes dels segles XX i XXI, i amb l'organització d’activitats acadèmiques i projectes de caràcter interdisciplinari.

Informació pràctica

  • Fundació Joan Miró
  • Parc de Montjuïc, 08038 Barcelona. Tel. 93 443 94 70 
  • De novembre a març: de dimarts a dissabte, de 10 a 18 h, i diumenges, de 10 a 15 h. A l'estiu, fins a les 20 h de dimarts a dissabte i fins a les 18 h els diumenges. Dilluns no festius, tancat
  • Entrada general 13 €. Entrada reduïda 7 €. Menors de 15 anys i aturats, gratuït


Més idees per esprémer la visita

  • Estira el fil del Tapís. La Fundació comparteix amb el públic els treballs de restauració del 'Tapís', obra icònica de la col·lecció. Es tracta d’una operació excepcional que es duu a terme a la mateixa sala on està exposat, amb l’obra separada de la paret. Un cop acabada, podreu circular al voltant del Tapís i observar-ne per primera vegada el dors, complint un dels desitjos de Miró.
  • Visites comentades a l’edifici i la col·lecció. Coneixereu les peces més destacades de Miró de la mà d’un expert en el seu art, i explorareu cada racó de l’edifici de Sert: els patis, les sales, la terrassa, la biblioteca… Són dues de les activitats que la Fundació organitza els diumenges, i són gratuïtes!
  • Lina Bo Bardi dibuixa. L’exposició temporal actual de la Fundació examina específicament el paper del dibuix en la vida i l’obra de l’arquitecta italobrasilera Lina Bo Bardi.

Comentaris