Monuments finalistes

Monestir de Sant Pere de Galligants

Girona (Gironès)

15 de de març de 2019
Monestir de Sant Pere de Galligants
Monestir de Sant Pere de Galligants

La seu del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) a Girona és una joia del romànic català, declarada bé cultural d'interès nacional. El monestir de Sant Pere de Galligants va canviar l’activitat monàstica per la museística l’any 1857, després que els monjos benedictins l’abandonessin el 1835 a causa de la desamortització.

De l’antic monestir en resten l’església i el claustre, construïts al segle XII gràcies a una generosa donació de Ramon Berenguer III, tot i que es té constància que un edifici preromànic existia des d’almenys el segle X. L’església, de planta basilical de tres naus amb creuer i quatre absis, destaca per la poc convencional asimetria de la seva capçalera. En un lateral hi ha un absis desparellat, acompanyat del campanar octogonal que dota de gran bellesa l’exterior de l’edifici.

El claustre, de planta rectangular i cobert per voltes de quart de cercle, és un recés de pau que ens convida a imaginar com devia ser la vida comunitària dels monjos benedictins, regits per l’estricta regla de Sant Benet: pregària, lectura divina, treball manual i repòs.

El que no us podeu perdre
Fixeu-vos bé en els capitells. Hi trobareu algunes escultures que podrien ser obra del mestre de Cabestany o del seu taller. Aquesta afirmació no és del tot clara, però molts els historiadors hi posarien la mà al foc. Si més no, val la pena entretenir-se a observar les formes tan diverses de tots els capitells: amb motius vegetals, animals, humans, geomètrics i fins i tot grotesques figures antropomorfes. Alguns ens expliquen escenes de la vida quotidiana de l’època, mentre que d’altres mostren escenes del Nou Testament.


Informació pràctica


Més idees per esprémer la visita

  • Exposició permanent del MAC. L’activitat museística d’aquest espai és una de les més antigues de Catalunya i té una trajectòria molt completa. El MAC Girona aplega els materials arqueològics trobats a les excavacions de diversos jaciments de les comarques de Girona, des de la prehistòria fins a l'edat mitjana.
  • Activitats i visites guiades. Al MAC s’hi realitzen múltiples visites comentades, tallers i activitats per a tots els públics, moltes relacionades amb el monestir de Sant Pere de Galligants. Consulteu l’agenda i inscriviu-vos a la que més us agradi!

Comentaris