Monuments finalistes

Sagrada Família

Barcelona (Barcelonès)

11 de de març de 2019
Façana del Naixement de la Sagrada Família
Façana del Naixement de la Sagrada Família

L’encàrrec de la Sagrada Família va passar a mans d’un jove Antoni Gaudí, de 31 anys, després de les desavinences entre l’antic arquitecte i els promotors de l’obra, l’Associació Espiritual de Devots de Sant Josep. Era l'any 1883 i, des d'aquell moment, Gaudí treballaria en el gran projecte de la seva vida fins al dia de la seva mort, als 73 anys, després de ser atropellat per un tramvia.  

El temple expiatori de la Sagrada Família és un dels màxims exponents del Modernisme català i ha esdevingut un símbol, encara inacabat, de la ciutat de Barcelona. Gaudí va concebre l'obra seguint la tradició de les catedrals gòtiques i bizantines, i va voler expressar el simbolisme cristià mitjançant els elements arquitectònics. Així, cada una de les 18 torres té un significat: la central és la més alta i representa Jesucrist, i les altres, els evangelis, la Mare de Déu i els 12 apòstols. La verticalitat de la basílica és una forma d'elevar-se cap a Déu. Els portals de les façanes expliquen la vida i les ensenyances de Jesús. I a l'interior de la nau, les columnes, que evoquen un bosc, i la llum que travessa els vitralls i les lluernes fan del temple un lloc harmoniós i exuberant.

137 anys després de la col·locació de la primera pedra, som moltes les generacions que l’hem vist sempre en construcció, envoltada de grues i coberta de bastides. Però el compte enrere per a la finalització de l’obra ja s’ha posat en marxa. Es preveu que la Sagrada Família s’enllestirà l’any 2026.

El que no us podeu perdre
A l’exterior, cal donar una volta completa a l’illa per contemplar els infinits detalls del temple i els seus significats. D’aquesta manera, també podreu diferenciar les dues façanes principals. A la del Naixement, al carrer Marina i l’única construïda en vida de Gaudí, hi ha tres grans portals dedicats a l'esperança, la caritat i la fe, i just al centre, sobre la porta principal, hi ha un xiprer que representa l'arbre de la vida. Al carrer Sardenya, la façana de la Passió va ser projectada per aconseguir un efecte tètric en la representació del Sacrifici.

Informació pràctica

  • Temple expiatori de la Sagrada Família
  • Carrer Mallorca, 401, 08013 Barcelona. Tel. 93 208 04 14
  • De novembre a febrer, de 9 a 18 h. Març i octubre, de 9 a 19 h. D’abril a setembre, de 9 a 20 h.
  • Entrada bàsica, 17 € (amb audioguia, 25 € i amb visita guiada €). Entrada amb accés a les torres, 32 €.


Més idees per esprémer la visita

  • El taller de Gaudí. Els últims anys de la seva vida, Gaudí va bolcar-se tant en la Sagrada Família que es va instal·lar en unes dependències del temple. Els plànols, dibuixos i les famoses maquetes a escala que s’han conservat d’aquella casa-taller –i els restaurats després de la destrucció durant la Guerra Civil– es mostren avui al Museu de la Sagrada Família.

  • La Casa-Museu del Park Güell. Teniu l’opció de comprar una entrada combinada que us permet visitar també la casa del Park Güell on Gaudí va residir entre el 1906 i el 1925. Avui és un museu que mostra la faceta més personal de l’arquitecte, més enllà de la seva carrera, i reuneix objectes, documents personals i mobiliari que ell mateix va dissenyar.

  • ‘Ramon Llull, 700 Anys de Missió’. Si visiteu la Sagrada Família abans del mes d’abril, tindreu l’oportunitat de visitar aquesta exposició, instal·lada al claustre de Montserrat, que recorre la vida i obra del beat Ramon Llull, una de les figures teològiques més avançades de l’edat mitjana.

Comentaris