10 pessebres vivents que no us podeu perdre

Viles i ciutats de tota la geografia catalana commemoren el Nadal amb aquestes representacions multitudinàries

26 de desembre del 2019
Autor
Redacció

El Nadal, a casa nostra, és ple de tradicions. A més de les fires, festes i mostres artesanals, potser una de les activitats més nostrades són els pessebres vivents, escenificacions a l'aire lliure en què el visitant pot passejar enmig de l'escena i interactuar amb els actors. Tenim documents que acrediten aquesta pràctica des del segle XIV, per bé que no va ser fins al 1956 que es va organitzar el primer pessebre vivent modern. Avui, gairebé totes les poblacions organitzen el seu propi pessebre vivent, amb particularitats pròpies que els fan singulars.

Pals

El nucli medieval de Pals és un dels més ben conservats de les comarques gironines. Aprofitant aquest magnífic entorn, des de 1987 s'hi representa un pessebre vivent que va més enllà del seu significat religiós. A banda d'aquesta proposta lúdica i cultural, també és interessant passejar pels mercats artesanals i veure la representació dels oficis: ceramista, baster, flequer, cisteller... Tot plegat crea un conjunt harmoniós que farà viatjar els visitants segles enrere.

Les espectaculars possibilitats escèniques que ofereix el nucli antic de Pals són aprofitades per representar aquest pessebre vivent, que destaca per la recreació d'alguns oficis antics relacionats amb la mar i el cultiu de l'arròs, dos sectors molt arrelats en la vida quotidiana del municipi empordanès.

Les representacions es fan els dies 22, 25, 26 i 29 de desembre, i l'1 de gener, a partir de les 18 h al recinte gòtic.

Castell d'Aro

La particularitat del pessebre vivent de Castell d'Aro és que es decanta per les escenes basades en els oficis artesans i les feines relacionades amb el món del camp i la pagesia.

Es representa els dies 23, 25, 26 i 30 de desembre i l'1 i 6 de gener, a partir de les 19 h al nucli antic del municipi. El preu de l'entrada és de 5 € per als adults i de 3 € per als infants.

La Pobla de Montornès

Amb una estructura clàssica, el pessebre vivent de la Pobla de Montornès consta de 15 escenes bíbliques que es visiten en un recorregut guiat per un personatge del pessebre, el Vell Pastor. Les escenes són parlades i musicades i s'escenifiquen al voltant de l'ermita de Montornès, situada en un turó a tocar del municipi.

Es pot visitar els dies 22, 25, 26 i 29 de desembre des de les 18.15 cada 40 minuts i l'1 i el 6 de gener des de les 18:30 cada 40 minuts. Els nens entren gratuïtament fins als 8 anys, fins als 14 el preu és de 4 € i per als majors de 14, és de 7 €.

Els Prats de Rei

Aquest pessebre vivent es caracteritza per tenir una posada en escena parlada i una música pròpia, que ha estat especialment composta per a l'ocasió. A banda de l'acurada escenografia, destaca l'escenificació de danses populars en determinades escenes del pessebre, com un ballet tradicional que es balla davant la cova del naixement de Crist.

Les representacions es fan els dies 26 i 29 de desembre, i 1, 6 i 12 de gener, a les 18.30 h. El preu de l'entrada és de 8 € per als adults i de 5 € per als infants de 5 a 12 anys.

Corbera de Llobregat

Des dels seus inicis el pessebre de Corbera va incorporar un fet diferencial: va ser el primer que va permetre al públic passejar pels camins del pessebre barrejant-se amb les figures vivents, guiat per una narració megafònica del text evangèlic i enriquit per comentaris en prosa i poesia popular. Els més de 200 actors, vestits segons els costums hebreu i català, representen diverses escenes del naixement i la vida de Jesús, i, per acabar el recorregut, hi ha escenes típiques catalanes de masies amb oficis ja desapareguts, es canten nadales i es fa cagar el tió. El pessebre mai no és el mateix; evoluciona cada temporada i incorpora noves escenes, construccions o personatges.

L'espai natural de la penya del Corb és l'enclavament privilegiat on es desenvolupen les escenes. El visitant pot passejar entre boscos i rius, envoltat per penya-segats i fogueres on s'atansen els pastors que dormen al ras.

Les representacions tenen lloc tots els caps de setmana entre el 30 de novembre i el 12 de gener, a més dels dies 6, 25, 26, 27 i 30 de desembre i l'1 i el 5 de gener. Els nens entren gratuïtament fins als 6 anys, fins als 14 el preu és de 8,5 € i per als adults és de 13 €.

Les Gunyoles d'Avinyonet

Un altre referent del món dels pessebres vivents a Catalunya és el que se celebra a les Gunyoles d'Avinyonet (Alt Penedès). Aquest es diferencia de la resta de pessebres que es fan a Catalunya pel fet tractar-se d'una escenificació a l'aire lliure parlada.

El pessebre consta de 13 escenes. Entre les més destacades hi ha la del caganer o les que tenen lloc a la serra de les Gunyoles. Al llarg del circuit, el públic va trobant les diferents escenes dialogades, amb textos de Folch i Torres i Francesc d'Assís de Picas.

Les representacions es fan els dies 15, 22, 25, 26 i 29 de desembre (de 18 a 19.30 h), 1 de gener (de 18 a 19.30 h) i 12 de gener (18.30 h).

 

Joanetes

El municipi de Joanetes es transforma en un autèntic teatre en què es mostren escenes de la vida quotidiana garrotxina de principis del segle XX. A banda de les escenes clàssiques del naixement de Jesús, s'hi troben escenes relacionades amb la vida a pagès, així com una estrella d'enormes dimensions que guia els qui es volen apropar a rebre el nounat.

El pessebre es pot visitar els dies 25 de desembre a les 19 h i el 26, 28 i 29 de desembre a les 18 h. 

Àrdevol

El pessebre vivent d'Àrdevol combina dues parts temàtiques, una de més clàssica, amb escenes tradicionals bíbliques, i l'altra recull les tradicions de la població, amb la representació de com vivien els antepassats d'Àrdevol el Nadal al segle XVIII. El poble de només cent habitants, duplica la seva població en figurant, arribant a ser prop de dos-cents actors.

Podeu gaudir d'aquest pessebre els dies 22, 26, 28 i 29 de desembre, i l'1, 4 i 11 de gener, a les 18:30 i les 19:45 h. Els nens entren gratuïtament fins als 3 anys, fins als 9 el preu és de 5 € i per als majors de 10, és de 10 €.

Penelles

El pessebre vivent de Penelles es representa als carrers de la part antiga de la vila i els seus protagonistes són nens d'entre 3 i 14 anys. El fa atractiu la música en directe d'un quartet de corda i una soprano que sonen al davant de l'escena del Naixement i que aporten tendresa i emotivitat al moment.

Aquest pessebre és d'entrada lliure i es pot visitar el 25 de desembre i l'1 de gener.

Breda

El pessebre, organitzat per les Dones de Breda, representa més d’una vintena d’escenes amb moviment, veu i música enregistrada, vestuari d’època i tradicional català. L'organització, a més, dóna 50 cèntims de cada entrada a 'La Marató' de TV3.

Podeu gaudir d'aquest pessebre a l'antic monestir de Sant Salvador el 22 de desembre de 18 a 21 h. El preu de l'entrada és de 4 € (anticipada) / 5 € (taquilla) per als adults i d'1 € per als menors de 12 anys.