25 anys que l'art rupestre és a la Llista de Patrimoni Mundial

El 3 de desembre, diversos jaciments oferiran jornades de portes obertes per celebrar el 25è aniversari del reconeixement per part de la UNESCO de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani a la Península Ibèrica

Pintures rupestres de la Roca dels Moros, al Cogul
Pintures rupestres de la Roca dels Moros, al Cogul Departament de Cultura
28 de novembre del 2023

El 2023 es compleixen vint-i-cinc anys que l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani a la Península Ibèrica va ser inscrit a la Llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO. Format per 758 jaciments arqueològics, és el conjunt de jaciments d’art rupestre més gran d’Europa i consta, a Catalunya, de 60 abrics, dels quals destaquen la serra de la Pietat (Ulldecona) i la Roca dels Moros (el Cogul). Els humans que van habitar l’arc mediterrani des del final del paleolític fins a l’edat del bronze o del ferro van pintar i gravar símbols i escenes de la seva vida quotidiana en abrics i coves i van esdevenir les primeres narracions de la prehistòria europea.

La inscripció va ser fruit del treball conjunt, iniciat l’any 1996, de les sis comunitats autònomes que constitueixen l’arc mediterrani: Andalusia, Aragó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Castella - la Manxa i Múrcia. Després d’un llarg procés, la inscripció definitiva a la llista de la UNESCO es va produir entre el 30 de novembre i el 5 de desembre de 1998 a Kyoto, Japó, en la sessió del Comitè del Patrimoni Mundial.

Des d’aleshores, s’han descobert altres jaciments amb art rupestre a Catalunya, entre els quals destaquen els conjunts de Capçanes, de Cocó de la Gralla (Mas de Barberans) o de les Brucardes (Sant Fruitós de Bages).

Per celebrar el 25è aniversari de la inscripció, diversos jaciments oferiran jornades de portes obertes el diumenge 3 de desembre. Consulteu-ne la llista completa i l’agenda d’activitats relacionades al web de l’Art Rupestre a Catalunya de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.