Les noves formes de política autoritària, a debat

Del 27 al 30 de novembre, el Col·loqui Internacional Memorial Democràtic posa en el punt de mira els reaccionarismes postmoderns i els nous populismes, hereus dels feixismes històrics

Imatge del cartell de la cinquena edició del Col·loqui Internacional Memorial Democràtic
Imatge del cartell de la cinquena edició del Col·loqui Internacional Memorial Democràtic
30 d'octubre del 2019

Reflexionar sobre el sorgiment i la consolidació de formes o partits polítics que es presenten com a hereus dels feixismes històrics. Aquest és l'objectiu de la cinquena edició del Col·loqui Internacional Memorial Democràtic - Càtedra Walter Benjamin, que se celebra del 27 al 30 de novembre al MACBA, a Barcelona. 

A través de les intervencions d'una trentena d'experts d'arreu del món es portaran a debat els conceptes de 'feixisme', 'nou reaccionarisme', 'autoritarisme' i 'populisme', relacionats amb diversos exemples de projectes polítics que han pres o estan prenent aquest caire. I és que l’actualitat política està marcada per l’auge i la consolidació de diverses propostes populistes que afecta gairebé tots els països amb democràcies liberals, des dels Estats Units, el Regne Unit, Hongria, Itàlia, Alemanya, Àustria, Finlàndia i Espanya fins a Nicaragua, el Brasil, Veneçuela, Rússia, Turquia, l’Índia o les Filipines.

Els ponents
Entre els ponents destaquen noms com Joan Maria Thomas (URV), Éric Fassin (Université Paris-8), Ricard Vinyes (UB), José Maria Lassalle (ICADE, Madrid) o Jens-Christian Wagner (director de la Fundació dels Memorials de la Baixa Saxonia).

'El món d'avui. Dels feixismes històrics als reaccionarismes postmoderns i els nous populismes. Els reptes de les polítiques de memòria', nom del col·loqui de 2019, està organitzat pel Memorial Democràtic i la Càtedra Walter Benjamin de la Universitat de Girona. A més, compta amb la col·laboració del Museu Memorial de l'Exili, el MACBA, que en serà la seu, i l’European Observatory on Memories (EUROM. Fundació Solidaritat UB).

Informació pràctica

  • Dates: del 27 al 30 de novembre de 2019.
  • Lloc: Auditori Meier del MACBA (Plaça dels Àngels, 1) a Barcelona. El 30 de novembre a la Sala La Congesta (Méndez Núñez, 20) a Portbou.
  • Preu: Gratuït.
  • Inscripcions: es poden fer a través del telèfon 93 634 73 54 o de l'e-mail memorialdemocratic@gencat.cat.
  • Programa: consulteu-lo aquí.

Captura de Pantalla 2019 10 25 a les 9.58.39