Els 700 anys d'història del monestir de Pedralbes, en un documental virtual

El projecte permet viatjar per la història del cenobi, recrea en 3D les estances principals tal com eren a l'edat mitjana i inclou un joc formatiu que permet passejar pel claustre o participar en la vida quotidiana del monestir

Sala de la infermeria del monestir de Pedralbes
Sala de la infermeria del monestir de Pedralbes Ajuntament de Barcelona
2 de desembre del 2019

Apropar-se al monestir de Pedralbes des dels seus orígens fins al present, en clau femenina i fent ús de les últimes tecnologies. Aquesta és l'essència del documental 'Rere els murs del monestir, 700 d'història en femení', que, després d'una dècada de recerca, permet conèixer la història, l'arquitectura i la vida quotidiana del cenobi de manera virtual i des dels seus orígens fins a l'actualitat. Així, mitjançant la teconologia 3D, els espectadors poden visitar els diferents espais del monestir medieval tal com eren al segle XV i poden veure com va evolucionar al llarg dels segles fins arribar a l'estat en què es troba avui dia. I ho poden fer de dues maneres: la primera, al web del projecte, tot navegant per una línia del temps amb la història de l'edifici o per algunes de les estances, que han estat recreades a partir de documentació que es conserva a l'arxiu del monestir o de testimonis físics que s'han conservat al llarg del temps.

Un 'serious game' per participar en la vida quotidiana del monestir
La segona manera en què els visitants podran fer aquesta visita virtual pel monestir és el joc ‘Rere els murs del Monestir’, un 'serious game' o joc formatiu per a tots els públics que hauran de descarregar-se a l'ordinador i que els permetrà passejar pel claustre, experimentar amb la tècnica de pintura al fresc de la capella de Sant Miquel, guarir una germana malalta de la infermeria amb remeis preparats amb plantes del jardí medicinal o preparar un plat medieval a la cuina.

El paper de les dones
El projecte també vol posar en relleu el paper de les dones en la història del monestir des de la seva construcció. Aquest va ser fundat per la reina Elisenda de Montcada i Pinós l’any 1326, qui, un cop ja vídua, va residir al costat del cenobi, des d’on va marcar els seus primers anys d’existència. A més, des dels seus orígens va estar habitat per monges clarisses i va comptar amb una dona com a abadessa —la neboda de la reina— que va esdevenir la regidora de la comunitat després de la mort d'Elisenda.

El projecte es complementa amb una exposició ubicada en una de les sales de la infermeria del cenobi, una experiència immersiva amb imatges de gran format que permeten imaginar com era el jardí del claustre, com resplendien els daurats de la capella, i recrear l’ambient de la infermeria i la cuina. A més, aquests tres espai es podran veure en 3D amb unes ulleres. La mostra inclou un audiovisual que il·lustra el poder que van tenir les abadesses de Pedralbes a l'edat mitjana i durant els primers temps de l'època moderna.

Informació pràctica
 

  • Lloc: monestir de Pedralbes (Baixada del Monestir, 9, Barcelona).
  • Preu: 5 € (entrada general) / 3,5 € (reduïda) / Menors de 16 anys (gratuït). Consulteu tota la informació sobre dates i preus aquí.