850 anys del monestir de Santa Maria de Vallverd

El 2022 se celebra la fundació d'aquesta comunitat a Tragó de Noguera amb un programa d'activitats culturals

Monestir de Santa Maria de Vallverd
Monestir de Santa Maria de Vallverd Jbarberà / Wikimedia Commons
25 de febrer del 2022

Documentat des de l’any 1172, el monestir de Santa Maria de Vallverd, a l’antic nucli de Tragó de Noguera, va acollir una comunitat femenina del Cister entre els segles XII i XIV. Va ser a partir d’una donació d’Ermessenda d’Àger i Arnau d’Anglesola que l’antiga església de Santa Maria del Pla, ubicada en aquest punt de l’actual Os de Balaguer, es va convertir en aquesta comunitat de la qual la mateixa Ermessenda fa formar part. Les monges s’hi van mantenir fins a mitjan segle XV, quan van ser absorbides pel monestir de Les Franqueses i, més tard, el 1474, pel de Poblet.

Aquest 2022 es compleixen 850 anys de la fundació del monestir de Vallverd. Per celebrar-ho, la Fundació d’Amics de Tragó de Noguera ha organitzat un programa d’actes commemoratius que s’inaugurarà el proper 5 de març i que s’allargarà durant tot l’any. Aquest dissabte, a les 10 h, una jornada especial que inclou una visita guiada al monument i la presentació del llibre Col·lecció diplomàtica de Santa Maria de Vallverd donarà el tret de sortida d’una commemoració plena d’activitats culturals, visites, trobades i conferències.

Per assistir a l’acte d’inauguració del 850 aniversari, cal inscriure-s’hi prèviament omplint aquest formulari. Podeu consultar la resta del programa d’actes aquí.
 

Informació pràctica
 

  • Acte: inauguració del 850 aniversari del monestir de Santa Maria de Vallverd.
  • Lloc: monestir de Vallverd (Tragó de Noguera).
  • Data: dissabte 5 de març de 2022, de 10 h a 13 h.
  • Consulteu el programa aquí.