Activitats Arqueoxarxa: la millor manera de conèixer els pobles antics del nostre país

La xarxa dels principals museus d'arqueologia, equipaments i jaciments museïtzats de Catalunya organitza tallers i visites guiades que permeten conèixer de primera mà els primers pobladors del país

Poblat neolític de la Draga
Poblat neolític de la Draga
11 de setembre del 2019

Catalunya és plena de jaciments, vestigis d'antics pobles que formen part del ric patrimoni del nostre país. Des de l'any 2010, bona part d'aquests tresors arqueològics formen part d'Arqueoxarxa, una xarxa formada pels principals museus d'arqueologia, equipaments i jaciments museïtzats del nostre territori que es dedica a la conservació i la promoció d'aquests. Una bona manera de conèixer aquests espais patrimonials és participant en les activitats organitzades per Arqueoxarxa, com el ja consolidat festival Terra Ibèrica de Calafell.

Tot descobrint el neolític
ArqueoXarxa organitza diverses activitats centrades en el període del neolític. Així, cada quart diumenge de mes i els caps de setmana de juny a octubre, s'organitzen visites guiades al Parc Neolític de la Draga (Banyoles), un dels assentaments d'agricultors i ramaders més antics del nord-est de la península Ibèrica i un dels primers poblats neolítics lacustres d’Europa. Aquest jaciment també es pot visitar en família, amb una activitat que inclou la visita a l’interior de les cabanes i tallers didàctics com la mòlta de blat, la ceràmica o la cacera. També a Banyoles, al Museu Arqueològic Comarcal, tenen lloc les visites guiades i demostracions d’activitats neolítiques com l’elaboració d’eines de pedra i l’encesa de foc (primer diumenge de mes, de juny a octubre).
Finalment, cada segon diumenge de mes té lloc una visita guiada al Museu i Poblat ibèric de Ca n'Oliver, a Cerdanyola.

Exposicions
Arqueoxarxa també organitza exposicions, algunes virtuals. Una de les que es pot veure actualment, és 'La Revolució Neolítica. El poblat dels prodigis', al Museu de la Noguera (Balaguer), que a través d'un personatge de còmic creat per Quim Bou s'endinsa en els 30 anys d'excavacions arqueològiques fetes en el poblat neolític de la Draga.

Per a més informació, consulteu el web d'Arqueoxarxa.