"Al segle XVI, Despuig va abordar temes que avui encara són actualitat"

Enric Querol, filòleg i especialista en Cristòfol Despuig

Enric Querol -  Oriol Gracià
Enric Querol - Oriol Gracià Oriol Gracià
3 de maig del 2013
Autor
Oriol Gracià
Guardar a favorits
El conjunt arquitectònic dels Reials Col·legis, el cadirat de la catedral de Santa Maria, el gran Armari-Arxiu de l'antiga casa consistorial... tots aquests elements ens remeten al segle XVI, un dels períodes més esplendorosos de la història de Tortosa. Per això des de fa 18 anys la ciutat acull la Festa del Renaixement, un festival de recreació històrica que el tercer cap de setmana de juliol permet fer un salt de tres-cents anys cap al passat. En el marc del Dia SÀPIENS, s'ha organitzat la ruta literària de Cristòfol Despuig, un dels grans intel·lectuals catalans del segle XVI. El filòleg Enric Querol és un dels principals estudiosos de la seva obra.

Qui va ser Cristòfol Despuig?
Fou l'autor de ‘Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa', el text més paradigmàtic de la literatura catalana del Renaixement. Malauradament, és un relat poc conegut fora dels àmbits estrictament acadèmics, però de gran interès literari i històric.

Interessant? Per quin motiu?

Ja al segle XVI Despuig va abordar temes que encara avui són a la portada dels diaris. Va posar en qüestió el poder eclesiàstic i denunciava la dificultat de Catalunya i València per encaixar en la idea imperial que es defensava des de Castella. Sobre la llengua alertava dels intents de suplantar el català pel castellà.

De fet, va ser un dels pocs intel·lectuals de l'època que escrivia en català.

Al Renaixement, gairebé tots els escriptors del nostre país es van passar al castellà, que era la llengua de la cort, l'idioma de prestigi a Europa. D'altres escrivien en llatí, la llengua acadèmica universal. A més, amb l'arribada de la impremta escriure en castellà era més viable, per simples raons de mercat.

Quin canvi va aportar amb relació a la literatura medieval?
Malgrat que a la Universitat de Tortosa, com en la majoria de centres d'estudis del nostre país, encara s'hi ensenyava segons els cànons medievals, ‘Los col·loquis' posen en evidència que Despuig havia assimilat part dels paràmetres del Renaixement. Era un escriptor porós a les noves idees que arribaven d'arreu d'Europa, estava connectat amb intel·lectuals de Barcelona i València i per això coneixia bé els autors clàssics de l'Antiguitat clàssica, i estava al dia dels nous ideals erasmistes.

I quin era el context ciutadà en què va viure?
Com a la majoria de grans poblacions catalanes, Tortosa estava dividida en dos bàndols que lluitaven pel control de la ciutat. Per això la ciutat va ser escenari d'una mena de "guerra oberta", amb barricades i garites on es controlaven els passos estratègics. És un període de forts canvis, molt interessant des del punt de vista social, polític, cultural: els nous corrents de pensament, la revolució que va suposar l'arribada de la impremta... Al Dia SÀPIENS tindrem l'oportunitat de parlar-ne durant la taula rodona ‘Les grans nissagues i l'art en la Tortosa renaixentista'.