Un altar trobat a Guatemala demostra la influència de Teotihuacán en la cultura maia

La troballa al jaciment de Tikal d'un altar de 1.700 anys d'antiguitat reafirma els llaços que van establir les dues cultures prehispàniques

Reconstrucció de l'altar localitzat a Tikal, Guatemala
Reconstrucció de l'altar localitzat a Tikal, Guatemala Heather Hurst
19 d'abril del 2025
Autor
Carla Galisteo Valera
Guardar a favorits

Una excavació arqueològica a la ciutat maia de Tikal, al nord de Guatemala, ha tret a la llum una troballa sorprenent: un altar decorat amb murals originaris de Teotihuacán, al centre de l'actual Mèxic. El descobriment reafirmaria els llaços que les dues cultures prehispàniques van establir fa més de 1.500 anys.

Concretament, l'altar demostra que Teotihuacán va exercir una influència sobre els maies, malgrat els 1.300 quilòmetres que els separaven. Datat d'entre el 400 i el 450 dC, ha estat localitzat entre les restes d'un complex residencial de l'elit de Tikal. Es tracta d'una estructura rectangular de poc més d'un metre d'altura i gairebé dos d'amplada elaborada amb terra i guix. Hi apareix un rostre pintat amb un tocat de borles, un collaret i altres elements decoratius, que representa la deessa de la tempesta de la cultura teotihuacana.

Els experts asseguren que fins ara no s'havia trobat res semblant a Guatemala, i creuen que la residència podria haver pertangut a una família provinent del centre de Mèxic o amb algun nexe amb Teotihuacán.