Amposta viatja a l'inici del segle XX amb la Festa del Mercat a la Plaça

Del 20 al 23 de maig, la capital del Montsià acull la tretzena edició d'una celebració que enguany està dedicada als transports

Circ a la Festa del Mercat a la Plaça
Circ a la Festa del Mercat a la Plaça Ajuntament d'Amposta

Els transports: aquest és l'eix temàtic de la tretzena edició de la Festa del Mercat a la Plaça, que recupera la temàtica del 2020, any en què, a causa de la pandèmia de la COVID-19, la festa no va poder celebrar-se. Enguany, la plaça estarà semiconfinada, però igualment tornarà a l'inici del segle XX per recordar com era la vida a la capital del Montsià a començament del segle XX, quan era una vila agrícola de poc més de 4.000 habitants. Del 20 al 23 de maig, se celebraran alguns dels actes tradicionals de la festa, com l'espectacle de varietats o el circ, el Sopar a les Fosques (les tres nits) o dues rutes turístiques (una pels molins arrossers i una altra per l'Amposta del segle XX).

La vila reviurà una data històrica, la del 19 de maig de 1908, en què el rei Alfons XIII va signar un reial decret en el qual atorgava a la ciutat d'Amposta el títol de ciutat. Amb aquestes paraules, aquesta vila del Montsià adquiria l'estatus d'urbs: "Queriendo dar una prueba de Mi Real aprecio á la villa de Amposta, provincia de Tarragona, Vengo en concederle el título de Ciudad. Dado en Palacio á diez y nueve de Mayo de mil novecientos ocho".

Exposició sobre els transports al Museu de les Terres de l'Ebre
A més, fins al 20 de juny es pot visitar al Museu de les Terres de l'Ebre l'exposició La revolució dels transports a l'Amposta de principi del segle XX, que explica com les innovacions industrials que van tenir lloc al final del segle XIX i començament del XX van revolucionar els mitjans de comunicació i de transport, una època en què el ferrocarril es va consolidar en el transport de persones i mercaderies en detriment de la navegació pel riu Ebre.

Informació pràctica
 

  • Festa del Mercat a la Plaça d'Amposta
  • Dates: del 20 al 23 de maig
  • Més informació: festadelmercat.cat
  • Consulteu al web a quines activitats heu de reservar plaça