Andreu Flores, el primer soldat identificat al mas de Santa Magdalena

Les restes d'aquest soldat caigut durant la batalla de l'Ebre han estat localitzades a la fossa més gran oberta fins ara a Catalunya

Restes òssies excavades a la fossa del mas de Santa Magdalena
Restes òssies excavades a la fossa del mas de Santa Magdalena COMEBE - Direcció General de Memòria democràtica
22 de març del 2022

Fins fa ben poc, tot el que la família d’Andreu Flores sabia era que va desaparèixer l’agost de 1938 al front de l’Ebre. El seu parador, com el de tants altres soldats, es creia enterrat en alguna de les moltes fosses comunes que la Guerra Civil va deixar arreu del país. Ara, les seves restes han estat identificades al mas de Santa Magdalena, la fossa més gran excavada fins ara a Catalunya, en una actuació del Pla de Fosses de la Direcció General de Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya.

L’Exèrcit republicà va fer servir el mas de Santa Magdalena, situat als afores de Móra d’Ebre, com a hospital de guerra durant la batalla de l’Ebre. Aleshores, l’anada i vinguda d’ambulàncies i de camions habilitats per portar ferits era constant. Els metges hi operaven d’urgència els més greus, i els que no sobrevivien s’enterraven a la fossa situada just darrere de l’edifici. Això explica la gran quantitat de cossos que, durant l’excavació de la 34a actuació del Pla de Fosses, es van trobar en aquest espai: 177, la majoria joves membres de la Lleva del Biberó.

La llibreta del doctor Gras
L’única pista per intentar identificar els cossos trobats era una llibreta escrita pel doctor Miquel Gras Artero, capità metge i cap d’equip quirúrgic mòbil de l’Exèrcit republicà del 1936 al 1939 i, durant unes setmanes, doctor d’aquest centre sanitari. En aquest quadern, Gras hi va anotar el nom d’una vintena de soldats que van morir durant l’estada al mas. Un d’aquests noms és el d’Andreu Flores, que, segons la llibreta, va ser operat d’una ferida al crani.

Les seves restes s’han pogut identificar gràcies a la comparació del seu ADN amb el del seu fill, Josep Flores, que poc abans de morir va donar una mostra al programa d’identificació genètica de la Generalitat per si algun dia podia servir per identificar el seu pare. I així ha estat. Ara, Andreu Flores podrà reposar al costat del seu fill al cementiri d’Arenys de Munt, on, diumenge 27 de març, un acte de recuperació de la seva memòria històrica va fer entrega del cos a la família.