Aquest estiu, observa el cel al Parc Astronòmic

L'equipament del Montsec ha estrenat la temporada 2023 amb diverses millores a les seves instal·lacions i una reforma del seu planetari

Observació del cel nocturn al Parc Astronòmic
Observació del cel nocturn al Parc Astronòmic Daniel Rodríguez - FGC
21 de juliol del 2023

Considerat el millor indret per a l’observació del cel a Catalunya i un referent en la divulgació de les ciències de l’espai i l’univers, el Parc Astronòmic del Montsec té un nou motiu per ser visitat aquest estiu. El parc situat al municipi d’Àger ha estrenat la temporada 2023 amb diverses millores a les seves instal·lacions que permetran apropar la ciència a la ciutadania i donar a conèixer l’espectacularitat del cel de la serra del Montsec.

Entre les novetats més destacades hi ha la reforma del planetari l’Ull del Montsec, una instal·lació única que s’ha equipat amb un nou sistema de projecció en 3D Full Dome 360° (el format audiovisual més gran del món), en què les produccions en 6K permeten veure molt de prop els astres. La nova sala multimèdia permetrà navegar virtualment per l’espai en dues i tres dimensions, observar els moviments de les estrelles i entendre’n l’origen, l’estructura i l’evolució, així com visualitzar la superfície de la Terra en alta resolució i fer una simulació personalitzada de fenòmens meteorològics com la pluja i els llamps. A més, l’Ull del Montsec és l’únic planetari del món que permet obrir la seva cúpula i deixar el visitant sota el cel real. 

Tots els secrets de la cursa espacial
Per tot plegat, aquest equipament es converteix en una activitat ideal per a les nits d’estiu, sobretot a l’agost, quan hi ha les famoses pluges d’estels. A la visita nocturna, a banda d’observar el firmament, una nova projecció us endinsarà en l’emocionant missió del programa Voyager, que el 1977 va llançar dues sondes espacials per explorar els planetes més llunyans del sistema solar: Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. I si només el podeu visitar de dia, no patiu, perquè tindreu ocasió de conèixer el funcionament i l’instrumental de l’estació mentre descobriu la gran història de l’arribada de l’home a la Lluna en el marc de la cursa espacial, amb una altra de les projeccions que s’estrenen aquest 2023. I si el temps ho permet, podreu observar el sol!

Consulteu tota la informació de les visites i el parc al web del Parc Astronòmic